A savanyú savó egy erjesztett tejtermék, amely a túrókészítés során keletkezik, amikor a tejet savanyítószerrel (pl. citromlé, ecet vagy baktériumkultúra) koagulálják. A folyamat során a tejfehérjék kicsapódnak, és a maradék folyadék – a savanyú savó – értékes probiotikumokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
Ez a zavaros, halványsárga színű folyadék kissé savanykás ízű, és magas a biológiai értéke. Az egészségtudatos táplálkozásban és a zero waste szemléletű konyhákban is egyre népszerűbb, hiszen tökéletesen hasznosítható, funkcionális alapanyag.
A savanyú savó sokoldalúan használható a gasztronómiában. Kiváló sütéshez – például kenyerek, palacsinták, sütemények tésztájába –, mivel természetes savassága javítja a kelesztést. Használható levesekhez, mártásokhoz, salátaöntetekhez, de akár turmixok vagy hűsítő italok alapjaként is funkcionálhat.
A savanyú savót házilag is előállíthatod: hagyd, hogy a tej természetes módon megsavanyodjon, majd szűrd le a túrószerű részeket. Az alatta maradó folyadék maga a savanyú savó.
A savanyú savó nemcsak melléktermék, hanem értékes és természetes alapanyag, amelynek helye van a tudatos, egészséges táplálkozásban.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.