Szeletelt és pácolt seitan darabok fa felületen, tálban és vágódeszkán

Seitan – A búzagluténból készült növényi húsalternatíva

Szeletelt és pácolt seitan darabok fa felületen, tálban és vágódeszkán

A seitan, más néven búzahús, egy búzából származó, magas fehérjetartalmú húspótló, amelyet a búzaliszt sikérként ismert fehérjerészéből készítenek. A búzalisztből vízmosással eltávolítják a keményítőt, így visszamarad a glutén, amelyből a seitan készül.

A seitan felhasználása igen változatos: süthető, grillezhető, főzhető, pácolható, és kiválóan alkalmas húsmentes ételekhez, például vegán pörkölthöz, kebabhoz, burgerhez vagy tésztás egytálételekhez. Íze semleges, így jól fűszerezhető, állaga pedig hússzerű, rágósabb, mint a tofu vagy a tempeh.

Miért jó választás a seitan?

  • Kiemelkedő fehérjetartalom – akár 20–25 g fehérje / 100 g
  • Alacsony zsír- és szénhidráttartalom
  • Rugalmas textúra – húsra emlékeztető állag
  • 100%-ban vegán, tej- és tojásmentes

Felhasználási javaslatok

  • Pácolva és grillezve BBQ módra
  • Csíkokra vágva wokételekhez, stir-fryhoz
  • Darálva vegán tacohoz vagy bolognaihoz
  • Vegán rántotthúsként panírozva és kisütve

A seitan elkészíthető házilag búzalisztből vagy szejtánporból (gluténporból) is. Jól fagyasztható, így előre is készíthető nagyobb adagban. Fontos: a seitan nem gluténmentes, így gluténérzékenyek számára nem alkalmas!

A seitan az egyik legjobb növényi fehérjeforrás a sportolók, vegán étrendet követők és húsfogyasztást kerülők számára – jól variálható, gazdaságos és rendkívül tápláló.

Tápérték 100 g főtt seitanban:
Kalória: 143 kcal
Fehérje: 21 g
Zsír: 2.0 g
– ebből telített zsírsav: 0.3 g
Szénhidrát: 4.4 g
Cukor: 0.5 g
Rost: 1.1 g
Nátrium: 230 mg
Kálium: 89 mg
Kalcium: 30 mg
Magnézium: 23 mg
Vas: 1.6 mg
B1-vitamin: 0.1 mg
B6-vitamin: 0.05 mg
Folsav: 12 µg
A-vitamin: 0 IU
D-vitamin: 0 IU