A seitan, más néven búzahús, egy búzából származó, magas fehérjetartalmú húspótló, amelyet a búzaliszt sikérként ismert fehérjerészéből készítenek. A búzalisztből vízmosással eltávolítják a keményítőt, így visszamarad a glutén, amelyből a seitan készül.
A seitan felhasználása igen változatos: süthető, grillezhető, főzhető, pácolható, és kiválóan alkalmas húsmentes ételekhez, például vegán pörkölthöz, kebabhoz, burgerhez vagy tésztás egytálételekhez. Íze semleges, így jól fűszerezhető, állaga pedig hússzerű, rágósabb, mint a tofu vagy a tempeh.
A seitan elkészíthető házilag búzalisztből vagy szejtánporból (gluténporból) is. Jól fagyasztható, így előre is készíthető nagyobb adagban. Fontos: a seitan nem gluténmentes, így gluténérzékenyek számára nem alkalmas!
A seitan az egyik legjobb növényi fehérjeforrás a sportolók, vegán étrendet követők és húsfogyasztást kerülők számára – jól variálható, gazdaságos és rendkívül tápláló.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.