Krémes, fehér tejföl kis keråmia tålban, fotórealisztikus konyhai környezetben

Tejföl – A magyar konyha sokoldalĂș, krĂ©mes kincse

Krémes, fehér tejföl kis keråmia tålban, fotórealisztikus konyhai környezetben

A tejföl a magyar gasztronĂłmia egyik alappillĂ©re, amely sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł, krĂ©mes tejtermĂ©k. Klasszikus Ă©s modern Ă©telek Ă­zesĂ­tƑjekĂ©nt, sƱrĂ­tƑjekĂ©nt Ă©s önĂĄllĂł feltĂ©tkĂ©nt is szolgĂĄl. ÁltalĂĄban tehĂ©ntejbƑl kĂ©szĂŒlt fermentĂĄlt termĂ©k, de hĂĄzilag is elƑállĂ­thatĂł.

MegjelenĂ©sĂ©ben fehĂ©r vagy enyhĂ©n sĂĄrgĂĄs, sƱrƱ ĂĄllagĂș, sima Ă©s fĂ©nyes. Íze lĂĄgyan savanykĂĄs, krĂ©mes textĂșrĂĄjĂș. ZsĂ­rtartalma vĂĄltozĂł, a 12%-ostĂłl a 20%-os zsĂ­ros tejfölökig terjed. MinĂ©l magasabb a zsĂ­rtartalom, annĂĄl selymesebb Ă©s gazdagabb az Ă­zvilĂĄga.

A tejföl felhasznålåsa a konyhåban

  • HagyomĂĄnyos Ă©telekhez – paprikĂĄs csirke, rakott krumpli, töltött kĂĄposzta, fƑzelĂ©kek, pörköltek mellĂ©.
  • Hideg Ă©s meleg mĂĄrtĂĄsokhoz – fokhagymĂĄs, zöldfƱszeres, kapros tejfölös szĂłszok alapja.
  • SĂŒtĂ©shez-fƑzĂ©shez – pitĂ©k, pogĂĄcsĂĄk, sĂŒtemĂ©nyek tĂ©sztĂĄjĂĄba vagy töltelĂ©kĂ©be.
  • ÖnĂĄllĂł feltĂ©tkĂ©nt – lĂĄngosra, fƑtt tĂ©sztĂĄkra, salĂĄtĂĄkra vagy grillezett zöldsĂ©gekre.

A tejföl hƑkezelĂ©sre Ă©rzĂ©keny, ezĂ©rt melegĂ­tĂ©skor lassan, fokozatosan keverjĂŒk el, gyakran liszttel vagy kemĂ©nyĂ­tƑvel hƑkiegyenlĂ­tjĂŒk, Ă­gy elkerĂŒlhetƑ a kicsapĂłdĂĄs. Érdemes mindig a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n hozzĂĄadni.

TĂĄpĂ©rtĂ©k Ă©s egĂ©szsĂ©gĂŒgyi hatĂĄsok

100 g 20%-os tejföl kb. 204 kcal-t, 2.8 g fehĂ©rjĂ©t, 20 g zsĂ­rt Ă©s 3.9 g szĂ©nhidrĂĄtot tartalmaz. JelentƑs kalcium-, A- Ă©s B-vitaminforrĂĄs, ugyanakkor zsĂ­rtartalma magas, Ă­gy mĂ©rtĂ©kletes fogyasztĂĄsa javasolt.

A tejföl termĂ©szetes probiotikumokat is tartalmazhat, ha Ă©lƑflĂłrĂĄs vĂĄltozatrĂłl van szĂł – ez segĂ­theti az emĂ©sztĂ©st Ă©s a bĂ©lflĂłra egyensĂșlyĂĄt. Emellett jĂł kiegĂ©szĂ­tƑje lehet fehĂ©rjedĂșs Ă©trendeknek.

Tårolåsa és eltarthatósåga

A tejföl hƱtƑszekrĂ©nyben (0–5 °C) tĂĄrolandĂł, felbontĂĄs utĂĄn 3–5 napon belĂŒl ajĂĄnlott elfogyasztani. FigyeljĂŒnk a lejĂĄrati idƑre, Ă©s a tejföl ĂĄllagĂĄra, illatĂĄra – savanyĂșbb szag vagy tĂșrĂłszerƱ ĂĄllag romlĂĄs jele lehet.

A tejföl minden magyar hĂĄztartĂĄs alapvetƑ rĂ©sze, amelyet Ă©telek ezreiben hasznĂĄlunk Ă­zesĂ­tƑkĂ©nt, sƱrĂ­tƑkĂ©nt vagy egyszerƱen csak Ă©lvezeti Ă©rtĂ©k miatt.

Tåpérték 100 g 20%-os tejfölben:
KalĂłria: 204 kcal
Fehérje: 2.8 g
ZsĂ­r: 20 g
TelĂ­tett zsĂ­rsav: 13.5 g
Szénhidråt: 3.9 g
Cukor (tejcukor): 3.9 g
Kalcium: 95 mg
A-vitamin: 150 ”g
B2-vitamin: 0.16 mg
B12-vitamin: 0.25 ”g
D-vitamin: 50 IU
Koleszterin: 50 mg