Cullen skink, gazdag füstölt hallal és petrezselyemmel díszítve, melegen tálalva

Cullen skink petrezselyemmel

A Cullen skink egy hagyományos skót leves, amely a kisváros, Cullen környékéről származik. A skót konyha egyik legismertebb ételéről van szó, amelyet elsősorban füstölt halból, krémes alaplével és zöldségekkel készítenek. A leves gazdag, ínycsiklandó textúrával rendelkezik, és az egész világon híres a füstölt hal és a tejföl kombinációjának köszönhetően. A Cullen skink azokat az egyszerű, mégis nagyszerű ízeket hozza, amelyeket a skót konyha tökéletesít. Az étel kiváló választás egy hideg téli napon, amikor egy meleg, gazdag levesre vágysz, ami igazi komfortot ad.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Füstölt hal (például pisztráng vagy lepényhal)
3 db Krumpli
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 szál Zeller
500 ml Tej
200 ml Tejföl
50 g Vaj
2 ág Friss petrezselyem
1 tk.
1 csipet Fehér bors
1 tk. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A füstölt halat vágd apróbb darabokra. Ha szükséges, távolítsd el a bőrét és a nagyobb csontokat.

    Ha nem szereted a füstölt halat túl erősen, vízben is leöblítheted, hogy enyhítsd a füstös ízt.

    2

    A krumplit hámozd meg, majd kockázd fel. A zellert és a hagymát is apróra vágd.

    A krumplikat apróbb darabokra vágd, hogy gyorsabban megpuhuljanak a főzés során.

    3

    Egy nagy lábasban olvaszd meg a vajat, és add hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsd őket 2-3 percig, amíg üvegesek lesznek.

    A hagymát és fokhagymát óvatosan pirítsd, hogy ne égjenek meg, mert a megégett hagyma keserű ízt adhat az ételnek.

    4

    Add hozzá a felkockázott krumplit és zellert, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje az alapanyagokat. Főzd őket közepes lángon, amíg a krumpli megpuhul, kb. 15-20 percig.

    Ha gyorsítani szeretnél, használhatsz fedőt, hogy gyorsabban párolódjanak a zöldségek.

    5

    Amikor a krumpli és zeller megpuhult, add hozzá a füstölt halat, a tejet, a tejfölt, majd forrald fel a levest. Főzd tovább 5-10 percig, amíg az ízek jól összeérnek.

    A tej és a tejföl kombinációja krémes textúrát ad a levesnek, ami különösen gazdagítja a füstölt hal ízét.

    6

    Fűszerezd sóval, fehér borssal és egy kevés citromlével. A petrezselymet apróra vágva tedd a leveshez, és keverd össze.

    A citromlé frissítő ízt ad a levesnek, ami jól ellensúlyozza a füstölt hal gazdag ízét.

    7

    Ha elkészült, tálald a Cullen skinket melegen, friss petrezselyemmel díszítve.

    Tálalás előtt érdemes egy kicsit pihentetni a levest, hogy az ízek jobban összeérjenek.