Frissen sült áfonyás keksz

Áfonyás keksz

Az áfonyás keksz egy ínycsiklandó sütemény, amely a fagyasztva szárított áfonya frissességét és a fehér csokoládé lágy édességét kombinálja. Az áfonya természetesen édes-savanykás ízt ad a süteménynek, ami tökéletesen ellensúlyozza a fehér csokoládé krémességét. Ez a keksz nemcsak finom, hanem könnyen elkészíthető is, így bármilyen alkalomra tökéletes választás. Próbáld ki ezt a receptet, és garantáltan az egyik kedvenc süteményed lesz!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
1950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 20
200 g Liszt
120 g Vaj
100 g Barnacukor
50 g Porcukor
1 db Tojás
5 ml Vaníliakivonat
1 tk. Szódabikarbóna
1 csipet
50 g Fagyasztva szárított áfonya
80 g Fehér csokoládé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, majd keverd össze a barnacukorral és porcukorral, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A vaj ne legyen túl puha, mert akkor a kekszek elterülnek sütés közben. Ha nincs barnacukrod, helyettesítheted kristálycukorral, de a barnacukor mélyebb ízt ad a kekszeknek.

    2

    Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan keverd össze, hogy a massza homogén legyen.

    A tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben elkeveredjen a masszában.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna segít, hogy a kekszek könnyűek és levegősek legyenek.

    4

    Fokozatosan add a száraz hozzávalókat a nedves masszához, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egyenletes állagú tésztát nem kapsz.

    Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemények lesznek a kekszek. Csak addig keverd, amíg a száraz hozzávalók el nem vegyülnek a nedves masszában.

    5

    A fehér csokoládét vágd apró darabokra, és dolgozd bele a tésztába.

    Használhatsz csokoládé chipszet is, ha nincs otthon fehér csokoládéd.

    6

    A fagyasztva szárított áfonyát óvatosan morzsold bele, és keverd el, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.

    A fagyasztva szárított áfonya helyett használhatsz friss áfonyát is, de akkor a tészta lágyabb lesz, és a kekszek sütési ideje hosszabb lehet.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire.

    8

    Formázz a tésztából kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsd le őket enyhén, hogy kekszformát kapjanak.

    A golyók legyenek egyenlő méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg. A kekszeket ne tedd túl közel egymáshoz, mert sütés közben elterülnek.

    9

    Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 12-15 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a kekszek. A kekszek puhának tűnhetnek, amikor kiveszed őket a sütőből, de megszilárdulnak hűlés közben.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.

    A rács segít, hogy a kekszek alja is egyenletesen hűljön le. A légmentesen záródó dobozban a kekszek hosszabb ideig frissek maradnak.