A vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, majd keverd össze a barnacukorral és porcukorral, amíg krémes állagot nem kapsz.
A vaj ne legyen túl puha, mert akkor a kekszek elterülnek sütés közben. Ha nincs barnacukrod, helyettesítheted kristálycukorral, de a barnacukor mélyebb ízt ad a kekszeknek.
Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd alaposan keverd össze, hogy a massza homogén legyen.
A tojás legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben elkeveredjen a masszában.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.
A szódabikarbóna segít, hogy a kekszek könnyűek és levegősek legyenek.
Fokozatosan add a száraz hozzávalókat a nedves masszához, és keverd össze egy spatulával vagy kézzel, amíg egyenletes állagú tésztát nem kapsz.
Ne keverd túl a tésztát, mert akkor kemények lesznek a kekszek. Csak addig keverd, amíg a száraz hozzávalók el nem vegyülnek a nedves masszában.
A fehér csokoládét vágd apró darabokra, és dolgozd bele a tésztába.
Használhatsz csokoládé chipszet is, ha nincs otthon fehér csokoládéd.
A fagyasztva szárított áfonyát óvatosan morzsold bele, és keverd el, hogy egyenletesen eloszoljon a tésztában.
A fagyasztva szárított áfonya helyett használhatsz friss áfonyát is, de akkor a tészta lágyabb lesz, és a kekszek sütési ideje hosszabb lehet.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a kekszek leragadjanak a tepsire.
Formázz a tésztából kisebb golyókat, és helyezd őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Lapítsd le őket enyhén, hogy kekszformát kapjanak.
A golyók legyenek egyenlő méretűek, hogy a kekszek egyenletesen süljenek meg. A kekszeket ne tedd túl közel egymáshoz, mert sütés közben elterülnek.
Süsd a kekszeket előmelegített sütőben kb. 12-15 percig, amíg a széleik enyhén aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a kekszek. A kekszek puhának tűnhetnek, amikor kiveszed őket a sütőből, de megszilárdulnak hűlés közben.
Hagyd teljesen kihűlni a kekszeket egy rácson, majd tálald vagy tárold légmentesen záródó dobozban.
A rács segít, hogy a kekszek alja is egyenletesen hűljön le. A légmentesen záródó dobozban a kekszek hosszabb ideig frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.