Angol gyĂŒmölcskenyĂ©r torta aszalt gyĂŒmölcsökkel Ă©s porcukorral megszĂłrva

Angol gyĂŒmölcskenyĂ©r torta

Az angol gyĂŒmölcskenyĂ©r torta egy hagyomĂĄnyos desszert, amely kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ az ĂŒnnepi idƑszakban. Az aszalt gyĂŒmölcsök Ă©s a citrusos Ă­zek harmonikusan ötvözƑdnek benne, miközben a fahĂ©j melegsĂ©get ad az egĂ©sznek. Ez a torta tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs teĂĄzĂĄshoz vagy karĂĄcsonyi desszertkĂ©nt, Ă©s minden falatja egy darabka angol tradĂ­ciĂłt idĂ©z.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 30 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 250 g Liszt
⭕ 200 g Kristálycukor
⭕ 150 g Vaj
⭕ 4 db Tojás
⭕ 100 g Mazsola
⭕ 150 g Aszalt gyĂŒmölcsök (vegyes)
⭕ 1 db NarancshĂ©j (reszelt)
⭕ 1 db CitromhĂ©j (reszelt)
⭕ 1 cs. SĂŒtƑpor
⭕ 1 tk. FahĂ©j (Ƒrölt)
⭕ 50 g Porcukor (dĂ­szĂ­tĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra, Ă©s vajazz ki egy tortaformĂĄt.

    A tortaforma kivajazåsa utån lisztezd is be, így biztosan nem fog beleragadni a tészta.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂŒtƑport Ă©s a fahĂ©jat.

    A szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkat Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy elkerĂŒld a csomĂłsodĂĄst a tĂ©sztĂĄban.

    3

    Egy måsik tålban habosítsd fel a vajat a cukorral, majd add hozzå egyenként a tojåsokat, és keverd simåra.

    A vaj legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, Ă­gy könnyebb lesz habosra keverni. A tojĂĄsokat egyesĂ©vel add hozzĂĄ, hogy a tĂ©szta ne csapĂłdjon ki.

    4

    Add hozzĂĄ a narancshĂ©jat, a citromhĂ©jat Ă©s az aszalt gyĂŒmölcsöket a vajas keverĂ©khez.

    Az aszalt gyĂŒmölcsöket Ă©rdemes lisztbe forgatni, Ă­gy egyenletesebben oszlanak el a tĂ©sztĂĄban, Ă©s nem sĂŒllyednek le az aljĂĄra.

    5

    Fokozatosan keverd bele a szåraz hozzåvalókat, amíg egyenletes tésztåt kapsz.

    Ne keverd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert akkor kemĂ©ny lesz a sĂŒtemĂ©ny. Csak addig keverd, amĂ­g a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłk Ă©ppen hogy elkeverednek.

    6

    Öntsd a tĂ©sztĂĄt a formĂĄba, Ă©s simĂ­tsd el a tetejĂ©t.

    Ha a tĂ©szta tĂșl sƱrƱ, egy spatulĂĄval vagy kanĂĄllal könnyebben elsimĂ­thatod.

    7

    SĂŒsd a tortĂĄt 50-60 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒl, Ă©s a közepĂ©be szĂșrt tƱ tisztĂĄn jön ki.

    Ha a torta teteje tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval.

    8

    HƱtsd ki teljesen a formåban, majd szórd meg porcukorral a tetejét.

    A tortåt råcson hagyd kihƱlni, hogy ne påråsodjon be az alja.