Aşure dióval, gazdag, fűszeres török desszert, friss menta díszítéssel

Aşure dióval

Aşure, más néven „Noé édessége”, egy hagyományos török desszert, amely évezredek óta része az oszmán konyhának. Az étel eredetileg a vallási hagyományokban gyökerezik, és úgy tartják, hogy Noé készítette el az utolsó étkezést az arkban. A aşure minden egyes hozzávalója szimbolizál valamit: a búzadara az életet, a dió és a gyümölcsök a bőséget és a gazdagságot, míg a fűszerek az élet édességét. Ez egy finom, tápláló desszert, amelyet ünnepeken és különleges alkalmakra készítenek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Búzadara
150 g Cukor
50 g Földimogyoró
100 g Dió
100 g Rizs
5 db Szárított sárgabarack
50 g Mazsola
1 tk. Fahéj
1 ek. Citromlé
800 ml Víz
1 ág Friss menta (díszítéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    DióDió

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan megmossuk, majd egy nagy lábasban 800 ml vízzel felforraljuk. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.

    A rizst jól át kell mosni, hogy a felesleges kemikáliák és kemikáliák eltávolításra kerüljenek.

    2

    Közben a sárgabarackot felkockázzuk, a diót durvára vágjuk, és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk a diót.

    A dió pirítása kiemeli az ízét, és ropogós textúrát ad a desszertnek.

    3

    A búzadara és a cukor hozzáadásával keverjük össze, majd fűszerezzük fahéjjal, és jól keverjük össze.

    A fahéj friss és meleg ízt ad a desszertnek, biztosítja a karakteres ízhatást.

    4

    Adjuk hozzá a mazsolát, a szárított sárgabarackot, és alacsony lángon főzzük még 10-15 percig, amíg az összes hozzávaló megpuhul.

    A mazsola édesíti az ételt, miközben kellemes textúrát ad.

    5

    A kész aşuret tálakba öntjük, és hagyjuk lehűlni, hogy az ízek összeérjenek.

    A aşuret mindig pihentesd legalább 30 percig, hogy az ízek jobban összeérjenek.

    6

    Tálalás előtt szórjuk meg a sült dióval, friss mentalevelekkel, és egy kis citromlével.

    A menta friss íze jól kiegészíti a gazdag, édes aromákat a desszertben.