Bakewell tart mandulás mázzal, aranybarna tésztával és friss baracklekvárral

Bakewell tart mandulás mázzal

A Bakewell tart egy klasszikus brit édesség, amelyet a Bakewell városában alkottak meg. Az eredeti változat mandulával és baracklekvárral készült, és azóta számos változata létezik. Az édes mandulás töltelék és a friss baracklekvár tökéletes egyensúlyt ad ennek a desszertnek. Történeti háttér: A Bakewell tart hagyományosan a brit kávéházakban volt elérhető, és azóta is az angol konyha egyik legismertebb édessége.

Előkészület 45 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 20 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
125 g Vaj
100 g Cukor
1 db Tojás
50 g Mandulaliszt
200 g Cseresznyemeg
1 tk. Mandula kivonat
1 tk. Sütőpor
2 ek. Baracklekvár
50 g Mandulás máz (tojásfehérje + porcukor)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tészta elkészítése: A lisztet és a vajat dolgozd össze egy tálban, hogy morzsás állagot kapj. Add hozzá a cukrot és a tojást, majd dolgozd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.

    A vaj legyen hideg, hogy a tészta omlós legyen.

    2

    Formálj cipót a tésztából, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre pihenni.

    Ha nem hűtöd a tésztát, nehezen tudod majd nyújtani, és szétfolyhat a sütés közben.

    3

    Miután a tészta pihent, nyújtsd ki kb. 5 mm vastagra, és bélelj ki vele egy piteformát. Szurkáld meg a tészta alját egy villával.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, hogy ne repedjen meg sütés közben.

    4

    Kenj egy réteg baracklekvárt a tészta aljára, majd tedd rá a cseresznyemegyeket.

    A baracklekvár friss, édes ízt ad a tésztának, de más lekvárral is helyettesítheted, ha szeretnéd.

    5

    Készítsd el a mandulás tölteléket: A mandulalisztet, tojást, cukrot és mandulavizet keverd össze egy tálban. Öntsd a cseresznyés rétegre.

    A mandulaliszt gazdag ízt ad a tölteléknek, és segít abban, hogy krémes és sűrű legyen.

    6

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a töltelék megszilárdul.

    A sütési idő eltérhet, ezért figyeld a tartot, hogy ne égjen meg a teteje.

    7

    A mandulás mázhoz verj fel egy tojásfehérjét porcukorral, és kend meg a kész tart tetejét. Süsd vissza 5-10 percre, amíg a máz megszilárdul.

    A tojásfehérje és a porcukor keveréke szép fényt ad a tart tetejének.