Balık ekmek savanyúsággal, friss hal és kenyér, tálalva savanyúsággal

Balık ekmek savanyúsággal

A Balık Ekmek a török utcai étkezés egyik legismertebb étke, amely a friss hal és a ropogós kenyér tökéletes kombinációját hozza. Ezt az ételt gyakran a tengerparti városokban árulják, ahol a halakat közvetlenül a part mentén süti a helyi árus. Az ízek és textúrák harmóniája az egyszerűsége miatt lett egy igazi török klasszikus, amely friss, ropogós kenyérben és fűszeres savanyúsággal kapható. A savanyúság frissítő íze és a citrom éles savassága kiemeli a hal finom ízét, miközben a kenyér tökéletes alapot ad.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér hal filé (pl. tengeri sügér, tőkehal)
2 ek. Olívaolaj
100 g Liszt
1 tk. Sütőpor
1 db Tojás
0.5 tk.
0.5 tk. Fekete bors
100 g Savanyúság (pl. uborka, káposzta)
1 db Friss citrom
1 ek. Friss petrezselyem
2 db Friss kenyér (pl. bagett)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő a halat: ha még nem filézted, távolítsd el a bőrt és a szálkákat, majd vágd szeletekre. Sózd, borsozd meg a halat.

    A friss hal a legjobb választás, de fagyasztott halat is használhatsz, ha azt előzőleg felolvasztod.

    2

    Készítsd el a tészta bundát: egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a tojást, egy csipet sót, borsot és egy kevés vizet. A tésztának sűrűnek kell lennie, de még folyós állagú legyen.

    Ha túl sűrű a tészta, adj hozzá egy kevés vizet, hogy könnyebben fel tudd venni a halat.

    3

    Melegíts olajat egy serpenyőben közepes lángon. Mártsd a haldarabokat a tésztába, és mindkét oldalukat süsd aranybarnára, amíg ropogósak nem lesznek.

    A halat akkor vedd ki, ha a tészta szép aranybarna, és a hal átsült. Figyelj arra, hogy ne süsd túl!

    4

    Közben készítsd elő a savanyúságot. Ha uborkát vagy káposztát használsz, szeleteld fel őket apróra, és ha szükséges, egy kis ecettel és cukorral ízesítheted.

    A savanyúságot előre is elkészítheted, hogy az ízek jobban összeérjenek.

    5

    Vágj szeletekre friss citromot és apróra vágd a petrezselymet, hogy friss ízt adjanak a kész ételnek.

    A citrom frissességet ad a halhoz, és jól kiegészíti a fűszeres ízeket.

    6

    A bagett vagy a friss kenyér szeleteket vágd fel, és egyenként töltsd meg őket a sült haldarabokkal, savanyúsággal, egy kis petrezselyemmel és citromszeletekkel.

    Ha a kenyér nem elég ropogós, pirítsd meg a szeleteket egy kicsit a serpenyőben, mielőtt belehelyezed a halat.

    7

    Tálald az elkészült Balık Ekmeket melegen, és ízlés szerint még egy kis extra citromlével vagy petrezselyemmel.

    A friss, meleg étel a legjobb, de később is remek ízélményt nyújt.