Bazlama török lepénykenyér frissen sütve

Bazlama - Török kenyér

A bazlama egy hagyományos török laposkenyér, amelyet vidéki falvakban már évszázadok óta készítenek. Ez a puha, rugalmas kenyér tökéletes kísérője húsételeknek, hummusznak vagy egyéb közel-keleti fogásoknak. A bazlama érdekessége, hogy serpenyőben készül, így nincs szükség sütőre, ami megkönnyíti az elkészítését. Az élesztőnek és a joghurtnak köszönhetően könnyű és levegős, miközben az olívaolaj lágy textúrát ad neki. Törökországban gyakran reggelire fogyasztják vajjal és mézzel, de grillezett húsokkal vagy sajtokkal is kiváló.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
5 g Cukor
10 g
300 ml Langyos víz
50 g Joghurt
30 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a cukorral és az élesztővel. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Túl meleg vízben az élesztő elpusztul, túl hidegben pedig nem aktiválódik.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet itt is érdemes átszitálni, hogy a kenyér könnyebb legyen.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket, a joghurtot és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy lágy, rugalmas tésztává.

    A joghurt lágyabbá és ízesebbé teszi a kenyeret. Ha nincs joghurtod, használhatsz tejfölt is.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelési idő függ a szoba hőmérsékletétől. Ha hidegebb van, hosszabb időre lehet szükség.

    5

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük lapos, kerek lepényeket.

    A lepényeket nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra.

    6

    Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes lángon, majd süsd a kenyereket oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna és kissé puffadt lesz.

    Fontos, hogy a serpenyő száraz legyen, ne használj olajat. Ha a kenyér túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot.

    7

    Amikor a bazlama elkészült, kend meg olívaolajjal vagy vajjal a tetejét, és frissen tálald.

    A bazlama frissen a legfinomabb. Tálalhatod sajttal, zöldségekkel vagy mártogatóssal.