BBQ grillezett laposhal friss fűszerekkel

BBQ grillezett laposhal

A grillezett laposhal egy klasszikus tengeri fogás, amelyet világszerte előszeretettel fogyasztanak. A halak húsos szerkezete tökéletesen alkalmas grillezésre, mivel jól megtartja a nedvességét és intenzív ízt biztosít. A BBQ szósz enyhén édeskés és füstös aromája kiválóan kiegészíti a laposhal természetes ízét. Ez az étel ideális választás grillezésekhez, családi vacsorákhoz vagy egy könnyű nyári ebédhez. A megfelelő sütési technika biztosítja, hogy a hal kívül enyhén ropogós, belül pedig omlós maradjon.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 9 perc
Teljes 24 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1000 g Friss laposhal filé
30 ml Olívaolaj
120 ml BBQ szósz
5 g Fokhagymapor
5 g Füstölt paprika
10 g Barna cukor
40 ml Méz
30 ml Citromlé
5 g Frissen őrölt fekete bors
10 g Durva szemű só
10 g Friss petrezselyem (aprítva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A laposhal filéket hideg vízzel alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük.

    A laposhal filé nagyon vékony, ezért óvatosan bánj vele, hogy ne szakadjon el.

    2

    Egy kis tálban összekeverjük az olívaolajat, BBQ szószt, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot, mézet, citromlevet, sót és borsot.

    Ha nem szereted a füstölt paprikát, helyettesítheted édes paprikával vagy cayenne borssal.

    3

    A laposhal filéket alaposan bekenjük a BBQ páccal, majd legalább 30 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.

    A pácolás során a halat teheted egy lezárható zacskóba is, így a pác egyenletesebben éri a filéket.

    4

    A grillt közepes-magas hőfokra előmelegítjük, majd a halat közvetlenül a grillrácsra helyezzük.

    A laposhal nagyon hamar megsül, ezért fontos, hogy a grill megfelelően legyen előmelegítve.

    5

    A halat 4-5 percig sütjük az egyik oldalán, majd óvatosan megfordítjuk, és további 3-4 percig grillezzük, amíg aranybarna és enyhén ropogós nem lesz.

    A laposhal filéket könnyen meg lehet fordítani egy széles lapáttal. Óvatosan emeld fel a filét, és gyors mozdulattal fordítsd meg.

    6

    Az utolsó percben vékonyan megkenjük extra BBQ szósszal, majd még fél percig sütjük, hogy a máz kissé karamellizálódjon.

    Ha nincs otthon BBQ szósz, használhatsz ketchupot vagy paradicsompürét is, amit ízesíthetsz fűszerekkel.

    7

    A kész grillezett laposhalat levesszük a grillről, és frissen aprított petrezselyemmel megszórjuk.

    A laposhal húsa könnyen széteshet, ezért óvatosan vedd le a grillről.

    8

    Melegen tálaljuk citromszeletekkel, friss salátával vagy grillezett zöldségekkel. Kiváló választás pirított kenyérrel vagy párolt rizzsel is.

    A laposhalhoz a könnyedebb köretek illenek a legjobban, mint például a saláta vagy a grillezett zöldségek.