Egy nagy tálban keverd össze a darált marhahúst, az apróra vágott fokhagymát, a sót és a feketeborsot. Gyúrd össze alaposan, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
Ne dolgozd túl a húst, mert kemény lesz a végeredmény. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.
Oszd a húst négy egyenlő részre, majd formázz belőlük kb. 2 cm vastag hamburgerpogácsákat. Középen nyomj egy kis mélyedést a hüvelykujjaddal, hogy a sütés során ne púposodjanak fel.
A mélyedés segít abban, hogy a pogácsa egyenletesen süljön át és ne domborodjon fel a közepén.
Melegítsd elő a grillt vagy egy serpenyőt közepesen magas hőmérsékletre. Kend be a húsokat egy kevés olívaolajjal, hogy ne tapadjanak le.
A grill vagy serpenyő legyen elég forró, hogy a hús kérget kapjon, de ne égjen meg. Ha serpenyőben sütöd, használj öntöttvas serpenyőt a legjobb eredményért.
Süsd a hamburgerpogácsákat oldalanként kb. 4-5 percig, amíg szép aranybarna kérget kapnak és belül szaftosak maradnak.
Ne nyomkodd a húst sütés közben, mert kifolyik a szaftja és száraz lesz. A sütési idő függ a hús vastagságától és a hőmérséklettől.
Az utolsó egy percben kend meg a húsok tetejét BBQ szósszal, majd helyezz rájuk egy-egy szelet cheddar sajtot, hogy ráolvadjon.
A BBQ szószt ne tedd rá túl korán, mert megéghet. A sajtot fedd le egy fedővel, hogy gyorsabban megolvadjon.
Vágd félbe a hamburgerzsemléket, és pirítsd meg őket enyhén a grillen vagy egy száraz serpenyőben, hogy ropogósabb legyen a belsejük.
A pirított zsemle jobban tartja a nedvességet, így nem ázik el a hamburger.
Állítsd össze a hamburgereket: helyezz egy salátalevelet az alsó zsemle felére, tedd rá a BBQ-s sajtos húspogácsát, majd rakj rá egy szelet paradicsomot és lilahagymát. Végül fedd le a zsemle tetejével.
A saláta megvédi a zsemlét az ázástól. A feltéteket ízlés szerint variálhatod.
Tálald azonnal, extra BBQ szósszal és sült krumplival vagy friss salátával.
Azonnal tálalva a legfinomabb, amíg a hús szaftos és a zsemle ropogós.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.