BBQ hamburgerek szaftosan tálalva

BBQ hamburgerek

A BBQ hamburgerek az amerikai konyha egyik legnépszerűbb street food fogásai, amelyeket világszerte kedvelnek. A hamburgerek eredete a 19. századig vezethető vissza, amikor a német bevándorlók elhozták a húspogácsás szendvics ötletét az Egyesült Államokba. Az évek során számtalan variáció alakult ki, de a BBQ szósszal ízesített verzió különösen népszerű lett, köszönhetően a gazdag, füstös ízének. Ez a recept tökéletes választás grillpartikhoz vagy egy kiadós hétvégi vacsorához. A titok a megfelelően fűszerezett húspogácsában és a karamellizált BBQ szószban rejlik, amely extra mélységet ad az ízeknek. Próbáld ki ezt a szaftos és ízletes hamburgert, amely garantáltan a család és a barátok kedvence lesz!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Marhahús (darált, 20% zsírtartalommal)
150 ml BBQ szósz
4 db Hamburger zsemle
4 szelet Cheddar sajt
1 db Lilahagyma
4 db Salátalevél
1 db Paradicsom
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Feketebors
1 tk.
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a darált marhahúst, az apróra vágott fokhagymát, a sót és a feketeborsot. Gyúrd össze alaposan, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

    Ne dolgozd túl a húst, mert kemény lesz a végeredmény. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    2

    Oszd a húst négy egyenlő részre, majd formázz belőlük kb. 2 cm vastag hamburgerpogácsákat. Középen nyomj egy kis mélyedést a hüvelykujjaddal, hogy a sütés során ne púposodjanak fel.

    A mélyedés segít abban, hogy a pogácsa egyenletesen süljön át és ne domborodjon fel a közepén.

    3

    Melegítsd elő a grillt vagy egy serpenyőt közepesen magas hőmérsékletre. Kend be a húsokat egy kevés olívaolajjal, hogy ne tapadjanak le.

    A grill vagy serpenyő legyen elég forró, hogy a hús kérget kapjon, de ne égjen meg. Ha serpenyőben sütöd, használj öntöttvas serpenyőt a legjobb eredményért.

    4

    Süsd a hamburgerpogácsákat oldalanként kb. 4-5 percig, amíg szép aranybarna kérget kapnak és belül szaftosak maradnak.

    Ne nyomkodd a húst sütés közben, mert kifolyik a szaftja és száraz lesz. A sütési idő függ a hús vastagságától és a hőmérséklettől.

    5

    Az utolsó egy percben kend meg a húsok tetejét BBQ szósszal, majd helyezz rájuk egy-egy szelet cheddar sajtot, hogy ráolvadjon.

    A BBQ szószt ne tedd rá túl korán, mert megéghet. A sajtot fedd le egy fedővel, hogy gyorsabban megolvadjon.

    6

    Vágd félbe a hamburgerzsemléket, és pirítsd meg őket enyhén a grillen vagy egy száraz serpenyőben, hogy ropogósabb legyen a belsejük.

    A pirított zsemle jobban tartja a nedvességet, így nem ázik el a hamburger.

    7

    Állítsd össze a hamburgereket: helyezz egy salátalevelet az alsó zsemle felére, tedd rá a BBQ-s sajtos húspogácsát, majd rakj rá egy szelet paradicsomot és lilahagymát. Végül fedd le a zsemle tetejével.

    A saláta megvédi a zsemlét az ázástól. A feltéteket ízlés szerint variálhatod.

    8

    Tálald azonnal, extra BBQ szósszal és sült krumplival vagy friss salátával.

    Azonnal tálalva a legfinomabb, amíg a hús szaftos és a zsemle ropogós.