BBQ jalapeno cheddar kenyér tálalva

BBQ jalapeno cheddar kenyér

A BBQ jalapeno cheddar kenyér tökéletes választás azok számára, akik szeretik a pikáns és sajtos ízeket. A cheddar sajt krémes textúrája és a jalapeno enyhén csípős aromája fantasztikus kombinációt alkot, amelyet a BBQ szósz füstös íze még különlegesebbé tesz. Ez a kenyér az amerikai barbecue kultúrából inspirálódott, ahol a sajtos és fűszeres kenyerek népszerűek grillételek mellé. Ha még gazdagabb ízélményt szeretnél, próbáld ki egy kis füstölt paprikával vagy ropogósra sült baconnel!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
1 tk.
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
200 g Cheddar sajt
3 db Jalapeno paprika
50 ml BBQ szósz
1 tk. Fokhagyma por

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a száraz élesztőt.

    Fontos, hogy a száraz élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolja a kelést. Ezért keverd először össze a liszttel.

    2

    Add hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezd el dagasztani a tésztát. Kézzel vagy dagasztógéppel kb. 10 percig dolgozd, amíg rugalmas lesz.

    A víz hőmérséklete legyen langyos (kb. 30-35°C), mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és elválik az edény falától.

    3

    Reszeld le a cheddar sajtot, és szeleteld fel a jalapeno paprikát vékony karikákra. Ha kevésbé csípősen szeretnéd, távolítsd el a magokat.

    A jalapeno paprika csípősségét kesztyűben való kezeléssel csökkentheted a kezeden. A magok eltávolításával jelentősen csökkenthető a csípősség.

    4

    Dolgozd bele a reszelt cheddar sajtot és a jalapeno karikákat a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak benne.

    A sajtot és a jalapenot óvatosan dolgozd bele a tésztába, hogy ne sérüljön a tészta szerkezete.

    5

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az is károsíthatja az élesztőt.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon a tepsire.

    7

    Formázd meg a megkelt tésztát kenyér formájúra vagy kisebb bucikra, majd helyezd a tepsire.

    Ha kisebb bucikat készítesz, csökkentsd a sütési időt.

    8

    Ecsettel kend meg a kenyér tetejét BBQ szósszal, és szórd meg még egy kevés cheddar sajttal.

    A BBQ szószt vékonyan kend rá, mert a magas cukortartalma miatt könnyen megéghet. A plusz sajt még ínycsiklandóbbá teszi.

    9

    Süsd 25-30 percig, amíg a kenyér aranybarna lesz, és a sajt szépen ráolvad.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni a kenyeret. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd kihűlni egy rácson, majd szeleteld fel és tálald!

    A rácson hűlés biztosítja, hogy a kenyér alja ne ázzon el.