Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot és a száraz élesztőt.
Fontos, hogy a száraz élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, mert az gátolja a kelést. Ezért keverd először össze a liszttel.
Add hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezd el dagasztani a tésztát. Kézzel vagy dagasztógéppel kb. 10 percig dolgozd, amíg rugalmas lesz.
A víz hőmérséklete legyen langyos (kb. 30-35°C), mert a túl meleg víz elpusztítja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és elválik az edény falától.
Reszeld le a cheddar sajtot, és szeleteld fel a jalapeno paprikát vékony karikákra. Ha kevésbé csípősen szeretnéd, távolítsd el a magokat.
A jalapeno paprika csípősségét kesztyűben való kezeléssel csökkentheted a kezeden. A magok eltávolításával jelentősen csökkenthető a csípősség.
Dolgozd bele a reszelt cheddar sajtot és a jalapeno karikákat a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljanak benne.
A sajtot és a jalapenot óvatosan dolgozd bele a tésztába, hogy ne sérüljön a tészta szerkezete.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az is károsíthatja az élesztőt.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon a tepsire.
Formázd meg a megkelt tésztát kenyér formájúra vagy kisebb bucikra, majd helyezd a tepsire.
Ha kisebb bucikat készítesz, csökkentsd a sütési időt.
Ecsettel kend meg a kenyér tetejét BBQ szósszal, és szórd meg még egy kevés cheddar sajttal.
A BBQ szószt vékonyan kend rá, mert a magas cukortartalma miatt könnyen megéghet. A plusz sajt még ínycsiklandóbbá teszi.
Süsd 25-30 percig, amíg a kenyér aranybarna lesz, és a sajt szépen ráolvad.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni a kenyeret. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni egy rácson, majd szeleteld fel és tálald!
A rácson hűlés biztosítja, hogy a kenyér alja ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.