Egy közepes lábosban keverd össze a tejet, tejszínt, cukrot, sót és vaníliakivonatot. Lassú tűzön melegítsd fel, de ne forrald fel.
Fontos, hogy ne forrald fel a keveréket, mert akkor a tej megéghet és a fagylalt íze keserű lehet.
Közben egy külön tálban verd fel a tojássárgákat. Folyamatos keverés mellett lassan adj hozzá egy merőkanál meleg tejes keveréket, hogy a tojások hőmérséklete fokozatosan emelkedjen.
Ez a temperálás lényege. Ha túl gyorsan öntöd a forró tejet a tojásokhoz, azok összeugranak.
Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, majd alacsony lángon keverd folyamatosan, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát. Ez körülbelül 5-7 percig tart.
A kanálpróba a legjobb módja annak, hogy ellenőrizd a krém sűrűségét. Ha a kanál hátán egyenletesen megmarad a krém, akkor jó.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, mielőtt legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) a hűtőbe teszed.
A szűrés eltávolítja az esetleges tojásdarabokat és simább, krémesebb állagot biztosít. A hűtés fontos, hogy a fagylaltgép megfelelően tudjon dolgozni.
A lehűtött krémet öntsd egy fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el a fagylaltot.
Minden fagylaltgép más, ezért fontos, hogy kövesd a gyártó utasításait a legjobb eredmény érdekében.
Amikor a fagylalt már majdnem kész, keverd hozzá az apróra vágott étcsokoládét, hogy egyenletesen eloszoljanak.
Ne keverd túl a csokoládét, mert a fagylalt megkeményedhet.
Öntsd a fagylaltot egy légmentesen zárható edénybe. Kanalazz a közepébe egy réteg sós karamellszószt, és szórd meg egy kevés tengeri sóval, hogy elérd a tökéletes sós-édes egyensúlyt.
A karamellszósz legyen elég hideg, de ne túl kemény, hogy könnyen lehessen kanalazni. A tengeri só kiemeli a karamell ízét.
Tedd a fagylaltot a fagyasztóba legalább 2 órára, hogy megfelelő állagot kapjon.
A 2 órás fagyasztás segít a fagylaltnak megszilárdulni és az ízeknek összeérni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.