Frissen sült indiai bhatura olajban sült kenyér

Bhatura - Indiai olajban sült kenyér

A bhatura egy hagyományos indiai kenyér, amelyet forró olajban sütnek, és jellegzetes felpuffadt formája van. Leggyakrabban Észak-Indiában fogyasztják, különösen a híres chole bhatura (csicseriborsós curry és sült kenyér) párosítás részeként. A tészta joghurttal és szódabikarbónával készül, ami könnyed, levegős szerkezetet ad neki. A bhatura ropogós külsővel és puha belsővel rendelkezik, és tökéletes kiegészítője az ízes indiai fogásoknak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
100 g Joghurt
5 g Szódabikarbóna
5 g
10 g Kristálycukor
100 ml Víz
20 ml Olaj (a tésztába)
500 ml Olaj (a sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot.

    A szódabikarbóna segít a kenyérnek felfúvódni sütés közben.

    2

    Add hozzá a joghurtot és az olajat, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet, és keverd össze, amíg puha tésztát kapsz.

    A joghurt szobahőmérsékletű legyen, hogy jobban elkeveredjen a tésztában.

    3

    Gyúrd a tésztát 5-7 percig, majd takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni legalább 1 órán át.

    A pihentetés alatt a tészta megkel és könnyebben nyújtható lesz. Ha van rá időd, hagyd akár 2-3 órát is pihenni.

    4

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A golyókat simára formázd, hogy egyenletesen süljenek.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat kb. 15 cm átmérőjű, kör alakú lapokká.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor nem fog felpuffadni sütés közben.

    6

    Egy mély serpenyőben vagy wokban forrósítsd fel az olajat közepesen magas hőmérsékletre (kb. 180°C).

    Az olaj legyen elég forró, de ne égesd meg. Ha az olaj nem elég meleg, a bhatura megszívja magát olajjal.

    7

    Egyenként helyezd az olajba a bhaturát, és süsd 20-30 másodpercig, amíg felpuffad és aranybarna lesz, majd fordítsd meg és süsd további 10-15 másodpercig.

    Óvatosan helyezd a tésztát az olajba, hogy ne fröccsenjen. Ha a tészta nem puffad fel, akkor az olaj nem elég meleg vagy a tészta nem volt elég ideig pihentetve.

    8

    Szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a kenyér kevésbé lesz zsíros.

    9

    Tálald forrón csicseriborsós curryvel (chole) vagy más indiai ételekkel.

    Azonnal fogyaszd, amíg meleg és puha.