A tejet és a tejszínt öntsd egy lábasba, add hozzá a szárított bodzavirágot és a reszelt citromhéjat, majd melegítsd közepes lángon, amíg gyöngyözni kezd, de ne forrald fel.
Friss bodzavirággal is készítheted, ebben az esetben kb. kétszer annyit használj belőle. A citromhéjat vékonyan reszeld, hogy ne kerüljön bele a fehér, keserű része.
Vedd le a tűzről, és fedd le az edényt. Hagyd állni legalább 15 percig, hogy a bodzavirág aromája kioldódjon. Ezután szűrd le, és tedd félre az infúziót.
Minél tovább áztatod a bodzavirágot, annál intenzívebb lesz az íze. Ha szereted a nagyon bodzás ízt, akár egy órán át is áztathatod.
A tojássárgákat keverd ki a cukorral fehéredésig. Folyamatos keverés mellett lassan öntsd hozzá a leszűrt, meleg bodzás tejet.
A tojássárgákat addig keverd a cukorral, amíg a keverék színe világosabbá válik és a cukor teljesen feloldódik. A bodzás tejet nagyon lassan, vékony sugárban öntsd a tojásos masszához, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojás ne főjön meg.
A keveréket öntsd vissza a lábasba, és alacsony hőfokon, állandó keverés mellett főzd sűrűsödésig. Ne hagyd forrni, különben a tojás kicsapódik.
A keveréket alacsony hőfokon főzd, és folyamatosan keverd, hogy ne égjen le. Ha van hőmérőd, akkor kb. 82°C-ig melegítsd a krémet.
Amikor a krém már bevonja a fakanalat, vedd le a tűzről, keverd bele a citromlevet, majd hűtsd le teljesen. Tipp: gyorsabban hűl, ha hideg vízfürdőbe állítod.
A citromlé élénkíti a bodzavirág ízét. A krémet tedd át egy hideg tálba, és helyezd jégfürdőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Közben időnként keverd meg, hogy ne bőrösödjön.
Ha teljesen lehűlt, öntsd fagylaltgépbe, és dolgozd krémesre. Ha nincs géped, tedd mélyhűtőbe, és félóránként keverd át villával 3-4 alkalommal a krémes állagért.
Ha nincs fagylaltgéped, akkor a fagyasztóba tett krémet az első órában gyakrabban, kb. 15 percenként keverd át, hogy minél krémesebb legyen.
Tálalás előtt hagyd 5–10 percet szobahőmérsékleten állni, hogy könnyen adagolható legyen. Díszítés nem szükséges – az íze önmagáért beszél.
Ha szeretnéd, díszítheted friss bodzavirággal vagy citromfűvel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.