Bodzavirág fagylalt világos krémes színben, tálalva rusztikus háttérrel

Bodzavirág fagylalt

A bodzavirág már a népi gyógyászatban is fontos szerepet töltött be, frissítő és illatos alapanyagként teákban és szörpökben. Ez a fagylalt recept ezt az illatot és aromát viszi át egy lágy, krémes édességbe. A bodzavirág fagylalt nemcsak nyáron kiváló választás, hanem különleges vendégváró is lehet ünnepekre. Technikai tipp: mindig csak szárított, ehető bodzavirágot használj, mert a nyers változat keserű lehet. A citromhéj és citromlé tovább frissíti az ízvilágot, így nem lesz túl édes. Ez a fagyi egyedi és letisztult, amely a természet ízeit emeli új szintre, mindenféle mesterséges aroma nélkül.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 35 perc
1780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tej
250 ml Tejszín
4 db Tojássárgája
120 g Cukor
2 ek. Szárított bodzavirág
1 tk. Citromhéj reszelve
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet és a tejszínt öntsd egy lábasba, add hozzá a szárított bodzavirágot és a reszelt citromhéjat, majd melegítsd közepes lángon, amíg gyöngyözni kezd, de ne forrald fel.

    Friss bodzavirággal is készítheted, ebben az esetben kb. kétszer annyit használj belőle. A citromhéjat vékonyan reszeld, hogy ne kerüljön bele a fehér, keserű része.

    2

    Vedd le a tűzről, és fedd le az edényt. Hagyd állni legalább 15 percig, hogy a bodzavirág aromája kioldódjon. Ezután szűrd le, és tedd félre az infúziót.

    Minél tovább áztatod a bodzavirágot, annál intenzívebb lesz az íze. Ha szereted a nagyon bodzás ízt, akár egy órán át is áztathatod.

    3

    A tojássárgákat keverd ki a cukorral fehéredésig. Folyamatos keverés mellett lassan öntsd hozzá a leszűrt, meleg bodzás tejet.

    A tojássárgákat addig keverd a cukorral, amíg a keverék színe világosabbá válik és a cukor teljesen feloldódik. A bodzás tejet nagyon lassan, vékony sugárban öntsd a tojásos masszához, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojás ne főjön meg.

    4

    A keveréket öntsd vissza a lábasba, és alacsony hőfokon, állandó keverés mellett főzd sűrűsödésig. Ne hagyd forrni, különben a tojás kicsapódik.

    A keveréket alacsony hőfokon főzd, és folyamatosan keverd, hogy ne égjen le. Ha van hőmérőd, akkor kb. 82°C-ig melegítsd a krémet.

    5

    Amikor a krém már bevonja a fakanalat, vedd le a tűzről, keverd bele a citromlevet, majd hűtsd le teljesen. Tipp: gyorsabban hűl, ha hideg vízfürdőbe állítod.

    A citromlé élénkíti a bodzavirág ízét. A krémet tedd át egy hideg tálba, és helyezd jégfürdőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Közben időnként keverd meg, hogy ne bőrösödjön.

    6

    Ha teljesen lehűlt, öntsd fagylaltgépbe, és dolgozd krémesre. Ha nincs géped, tedd mélyhűtőbe, és félóránként keverd át villával 3-4 alkalommal a krémes állagért.

    Ha nincs fagylaltgéped, akkor a fagyasztóba tett krémet az első órában gyakrabban, kb. 15 percenként keverd át, hogy minél krémesebb legyen.

    7

    Tálalás előtt hagyd 5–10 percet szobahőmérsékleten állni, hogy könnyen adagolható legyen. Díszítés nem szükséges – az íze önmagáért beszél.

    Ha szeretnéd, díszítheted friss bodzavirággal vagy citromfűvel.