A Bográcsgulyás a magyar konyha egyik legismertebb étele, amelyet gyakran a szabadban, bográcsban készítenek. A hús, a paprika, a hagyma és más fűszerek egyesülnek ebben az ínycsiklandó, gazdag ételben, amely tökéletes a családi összejövetelekre vagy a baráti túrákra. A bogrács felett való főzés különleges ízt ad az ételnek, amit egy hagyományos, lassú főzés ad neki.
Ez a recept egy igazi magyar klasszikus, amit a vidéki házak udvarán, tábortűz mellett főztek évtizedeken keresztül. A Bográcsgulyás nemcsak egy étel, hanem egy igazi közösségi élmény is, ahol mindenki részt vehet a főzésben. A pörkölt szaftos íze, a fűszerek és a friss zöldségek tökéletes harmóniát alkotnak, hogy a legfinomabb ételt nyújtsák.
A füstölt szalonnát kockázd fel, és egy bográcsban pirítsd meg.
A szalonnát közepes lángon pirítsd, hogy kiolvadjon a zsírja, de ne égjen meg.
Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, és párold üvegesre.
A hagymát a szalonnazsíron párold, hogy finomabb íze legyen.
A marhahúst kockázd fel, és add hozzá a hagymás alaphoz. Pirítsd, amíg minden oldala szépen megpirul.
A húst nagyobb kockákra vágd, mert főzés közben összemegy.
Szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a kockára vágott zöldségeket: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, burgonyát, zöldpaprikát és paradicsomot.
A pirospaprikát vedd le a tűzről, mielőtt hozzáadod, mert könnyen megég és keserű lesz. A zöldségeket nagyjából egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen főjenek meg.
Öntsd fel vízzel, majd fűszerezd sóval, borssal, köménnyel. Főzd lassú tűzön, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak, kb. 2-3 órán át.
A gulyást lassan, alacsony lángon főzd, hogy a hús és a zöldségek megpuhuljanak, és az ízek összeérjenek. Ha szükséges, főzés közben pótolhatod a vizet.
Tálalás előtt ellenőrizd az ízesítést, és szükség szerint adj hozzá sót vagy borsot.
A gulyást tálalhatod tejföllel, csípős paprikával vagy friss kenyérrel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.