Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos víz ideális.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A sót mindig keverd a liszthez, mielőtt az élesztővel érintkezne, mert a só gátolja az élesztő működését.
Add hozzá az élesztős keveréket és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és a felülete sima, fényes lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér száraz lesz.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, amelyet előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad, vagy egy meleg radiátor közelében. Ügyelj arra, hogy a tészta ne száradjon ki.
Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszúkás, ovális cipókat.
A tészta egyenletes elosztásához használj konyhai mérleget.
Helyezd a formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 20-30 percig.
A második kelesztés segít a kenyérnek még könnyebbé és levegősebbé válni.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a bolillókat 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütőbe helyezés előtt permetezd be a kenyereket vízzel, ez segít ropogósabb kérget kialakítani. Ha van gőzfunkció a sütőn, használd azt.
Kenj meg egy tojással a kenyerek tetejét, majd tálald frissen.
A tojás helyett használhatsz tejjel elkevert tojássárgáját is a fényesebb eredményért. Ezt a sütés vége felé kend rá, hogy ne égjen meg.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.