Frissen sült mexikói bolillo kenyér

Bolillo - Mexikói kenyér

A bolillo egy hagyományos mexikói kenyér, amely hasonlít a bagettre, de kisebb és vastagabb. Az eredete az 1800-as évekre nyúlik vissza, és ma már elterjedt a mexikói konyhában, ahol gyakran használják a tortillák alternatívájaként. A bolillo kívül ropogós, belül pedig puha és könnyű, így tökéletes szendvicsekhez vagy csak egy kis vajjal. Az évek során a bolillo a mexikói konyha egyik alappilléreként vált ismertté, és ünnepi alkalmakkor is gyakran fogyasztják.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
300 ml Langyos víz
7 g Száraz élesztő
10 g Kristálycukor
10 g
50 g Vaj
1 db Tojás (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos víz ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A sót mindig keverd a liszthez, mielőtt az élesztővel érintkezne, mert a só gátolja az élesztő működését.

    3

    Add hozzá az élesztős keveréket és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és a felülete sima, fényes lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a kenyér száraz lesz.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a tészta a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amelyet előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad, vagy egy meleg radiátor közelében. Ügyelj arra, hogy a tészta ne száradjon ki.

    5

    Oszd a megkelt tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük hosszúkás, ovális cipókat.

    A tészta egyenletes elosztásához használj konyhai mérleget.

    6

    Helyezd a formázott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd kelni további 20-30 percig.

    A második kelesztés segít a kenyérnek még könnyebbé és levegősebbé válni.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a bolillókat 15-20 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütőbe helyezés előtt permetezd be a kenyereket vízzel, ez segít ropogósabb kérget kialakítani. Ha van gőzfunkció a sütőn, használd azt.

    8

    Kenj meg egy tojással a kenyerek tetejét, majd tálald frissen.

    A tojás helyett használhatsz tejjel elkevert tojássárgáját is a fényesebb eredményért. Ezt a sütés vége felé kend rá, hogy ne égjen meg.