Cacciatore csirke paradicsomos szósszal, paprikával és fekete olívával tálalva

Cacciatore paradicsomos szósszal

A Cacciatore paradicsomos szósszal egy klasszikus olasz fogás, amely a vadászat idejére visszanyúló hagyományokat idézi. Történeti háttér: a \'cacciatore\' szó vadászt jelent, és a recept eredetileg olyan alapanyagokat használ, amelyeket vidéki körülmények között is könnyen el lehetett érni: csirke, paprika, olívabogyó és konzerv paradicsom. Technikai tanács: a sűrű paradicsomszósz akkor lesz igazán ízgazdag, ha a hús pirításakor keletkezett pörzsanyagot is belefőzöd az alapba – sose mossuk el azonnal a serpenyőt, inkább főzzük bele a szószba! Felhasználói élmény: ez a recept ideális hétvégi családi ebédre, romantikus vacsorára vagy egy hétköznap esti kényeztető fogásként is. Könnyen variálható: lehet mellé tálalni rizst, polentát vagy akár friss kenyérrel is tökéletesen működik.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1340 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Csirkecomb (alsó-felső egyben)
2 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
3 db Fokhagyma
2 db Kápia paprika
400 g Paradicsomkonzerv (darabolt)
80 g Fekete olívabogyó
100 ml Száraz fehérbor
1 tk. Oregano
1 tk.
0.5 tk. Feketebors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Sózd és borsozd be a csirkecombokat, majd készítsd elő a zöldségeket: a hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a paprikát vékony csíkokra vágd.

    A hús előzetes fűszerezése lehetővé teszi, hogy már sütés közben beszívja az ízeket.

    2

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd a csirkecombokat minden oldalon aranybarnára, majd vedd ki őket a serpenyőből.

    Pirítás közben ne mozgasd túl sokat a húst – így szebb kérget kap és több íz marad a serpenyő alján.

    3

    Add a serpenyőbe az aprított hagymát és fokhagymát, és pirítsd 2-3 percig. Ezután add hozzá a paprikát, és párold 5 percig.

    Használj közepes lángot, hogy a zöldségek ne égjenek meg, hanem szépen megpuhuljanak.

    4

    Öntsd hozzá a bort, forrald fel, majd főzd 2-3 percig. Add hozzá a paradicsomkonzervet és az oreganót.

    A bort hagyd teljesen elpárologni, így nem lesz savanykás íze a szósznak.

    5

    Tedd vissza a csirkecombokat a paradicsomos alapba, fedd le, és párold 30 percig alacsony lángon. Az utolsó 10 percben add hozzá az olívabogyót is.

    A csirke akkor jó, ha a hús könnyen leválik a csontról – ellenőrizd villával.

    6

    Kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd sóval, borssal. Tálald melegen főtt rizs, polenta vagy friss kenyér mellé.

    Ha másnapra is szeretnéd, hűtsd le gyorsan, és tárold hűtőben – másnap még ízletesebb lesz!