Callaloo füstölt hússal, zöld leveles főzelék tálalva füstölt húskockákkal és kókusztej alapban

Callaloo füstölt hússal

A callaloo a karibi konyha egyik ikonikus zöldséges étele, különösen Jamaicában, Trinidadon és más szigeteken ismert. Eredete az afrikai diaszpórához kapcsolódik, ahol a zöld leveles zöldségek hagyományosan fontos szerepet töltöttek be a táplálkozásban. A callaloo alapját különféle levelek adhatják – Jamaicában például tarólevél, máshol spenót vagy mángold helyettesítheti. A füstölt hús hozzáadása a helyi hagyományokat tükrözi: karakteres ízt kölcsönöz a lágy kókusztejes mártásnak. Technikai tipp: a levelek frissen a legjobbak, de ha fagyasztottat használsz, mindig olvaszd ki és csöpögtesd le előtte. Ez az étel jól illik más karibi klasszikusokhoz, mint például a főtt banán vagy a sült kenyér – igazi otthonos, lélekmelegítő fogás.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Callaloo levél (vagy spenót, mángold)
250 g Füstölt hús (pl. füstölt pulyka vagy sertéslapocka)
200 ml Kókusztej
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Paprika (zöld vagy piros)
2 szál Zöldhagyma
1 tk. Thyme (friss vagy szárított)
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Olaj
200 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A füstölt húst apró kockákra vágva tedd fel főni kevés vízben 15-20 percre, hogy megpuhuljon, és kioldódjon belőle a só és a füstös íz.

    Ha a hús nagyon sós, főzés után öblítsd le friss vízzel, hogy ne legyen túl sós az étel.

    2

    Aprítsd fel a hagymát, fokhagymát, paprikát és zöldhagymát. Egy lábasban hevíts olajat, és párold üvegesre a hagymákat, majd add hozzá a fokhagymát, paprikát, és kevergetve pirítsd 2-3 percig.

    A zöldhagyma friss aromát ad, ne süsd túl sokáig, hogy ne veszítse el élénk ízét.

    3

    Add hozzá a puhított füstölt húst és a megmosott, felaprított callaloo levelet. Keverd át, majd öntsd hozzá a kókusztejet és vizet. Fűszerezd sóval, borssal, thyme-mal.

    A kókusztej ne legyen túl zsíros – a 10-12% zsírtartalmú változat tökéletesen harmonizál a zöldekkel.

    4

    Főzd közepes lángon 15-20 percig, időnként kevergetve, amíg a levelek megpuhulnak és az ízek összeérnek.

    Ha túl sok lé maradna a végén, főzd még pár percig fedő nélkül, hogy besűrűsödjön.

    5

    Tálald melegen főtt banánnal, rizzsel vagy kenyérrel – egyszerű, tápláló egytálételként.

    A callaloo másnapra még ízesebb – kiválóan melegíthető újra és jól tárolható hűtőben.