Kezdd el az Ă©lesztĆt aktivĂĄlni. Oldd fel a cukrot meleg vĂzben, majd szĂłrd bele az Ă©lesztĆt. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, amĂg buborĂ©kok keletkeznek rajta.
A vĂz ne legyen tĂșl forrĂł, mert elpusztĂthatja az Ă©lesztĆt. Langyos vĂzre van szĂŒksĂ©g.
A lisztet Ă©s a sĂłt egy tĂĄlban keverd össze. EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztĆs vĂzkeverĂ©ket Ă©s az olĂvaolajat. Kezdd el összegyĂșrni a tĂ©sztĂĄt, amĂg rugalmas Ă©s sima lesz.
Ha a tĂ©szta tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet, hogy megfelelĆ ĂĄllagot kapj.
Dugd a tĂ©sztĂĄt egy enyhĂ©n olajozott tĂĄlba, takard le egy konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd kelni 1 ĂłrĂĄt, amĂg duplĂĄjĂĄra nĆ.
A pihentetett tĂ©szta könnyebben formĂĄlhatĂł, Ăgy a calzone szebb lesz.
AmĂg a tĂ©szta kel, kĂ©szĂtsd elĆ a fokhagymĂĄt. A fokhagymĂĄt aprĂłra vĂĄgd vagy prĂ©seld össze, hogy intenzĂvebb Ăzt adjon. A mozzarella sajtot reszeld le, Ă©s kĂ©szĂtsd elĆ a paradicsomszĂłszt.
A fokhagyma a calzone-ban jĂłl harmonizĂĄl a paradicsomszĂłsszal Ă©s a sajttal, de ĂŒgyelj rĂĄ, hogy ne tegyĂ©l tĂșl sokat, mert elnyomhatja az egyĂ©b Ăzeket.
MiutĂĄn a tĂ©szta megkelt, borĂtsd lisztezett felĂŒletre, Ă©s nyĂșjtsd ki kb. 30x30 cm-es nĂ©gyzet alakĂșra.
Ne nyĂșjtsd tĂșl vĂ©konyra a tĂ©sztĂĄt, hogy ne szakadjon szĂ©t sĂŒlĂ©s közben.
A kinyĂșjtott tĂ©sztĂĄt kend meg egy vĂ©kony rĂ©teg paradicsomszĂłsszal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a fokhagymĂĄt, a mozzarella sajtot Ă©s a reszelt parmezĂĄnt.
Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket, hogy a calzone szĂ©pen összezĂĄrĂłdjon, Ă©s ne szakadjon szĂ©t.
Hajtsd félbe a tésztåt, hogy egy félkört kapj. Az oldalait jól nyomd le, hogy a töltelék ne szökjön ki.
A szĂ©lek erĆs nyomĂĄsa elengedhetetlen a calzone tökĂ©letes formĂĄjĂĄhoz.
Helyezd a calzone-t sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsibe. A tetejĂ©t kend meg egy felvert tojĂĄssal, hogy szĂ©p aranybarna legyen.
A tojĂĄskenĂ©s segĂt, hogy a calzone kĂ©rge ropogĂłs legyen, Ă©s szĂ©p fĂ©nyt ad neki.
SĂŒsd 180°C-ra elĆmelegĂtett sĂŒtĆben kb. 20-25 percig, amĂg a tĂ©szta aranybarna Ă©s a sajt megolvad.
Ne sĂŒsd tĂșl a calzone-t, mert akkor szĂĄraz lesz. Az utolsĂł 5 percben figyelj rĂĄ!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.