Canjica sós változata tejföllel, sajttal és fokhagymával tálalva

Canjica sós változatban

A canjica, más néven fehér kukoricadara, az egyik legismertebb hagyományos magyar étel. A sós változata különösen kedvelt a vidéki étkezések során. Az étel egyszerre gazdag és krémes, egy tökéletes választás a téli hideg napokra. Az alaprecept a tej, vaj és fokhagyma keverésével készül, de különféle variációkban is élvezhető, például különféle sajtokkal vagy fűszerekkel. Az étel elkészítése során különös figyelmet kell fordítani a canjica megfelelő főzésére, hogy a textúrája tökéletes legyen. Ha egy igazán különleges változatot szeretnél, próbálj meg hozzáadni egy kevés füstölt sajtot a tetejére.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 55 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Canjica (fehér kukoricadara)
1 l Tej
50 g Vaj
1 tk.
0.5 tk. Feketebors
2 gerezd Fokhagyma
100 g Tejföl
50 g Cheddar sajt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A canjicát tedd egy nagy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy jól ellepje. Hagyd állni 6-8 órán keresztül, hogy megpuhuljon.

    A canjica puhaságát és állagát a víz mennyisége is befolyásolja. Ha túl kemény, egy kicsit több időt hagyj neki a vízben.

    2

    Miután a canjica megpuhult, öntsd le róla a vizet, majd tedd egy nagy lábasba. Add hozzá a tejet, és közepes lángon kezdd el főzni, folyamatos keverés mellett.

    Ne hagyd a canjicát felügyelet nélkül, mert könnyen leéghet. A folyamatos keverés segít elérni, hogy egyenletesen főjön.

    3

    Amikor a canjica már majdnem teljesen megpuhult, add hozzá a vajat, sót, fekete borsot, valamint az apróra vágott fokhagymát. Keverd össze, amíg a vaj elolvad.

    A fokhagymát nyugodtan enyhén piríthatod egy kevés vajon előtte, hogy még intenzívebb ízt adjon a fogásnak.

    4

    Miután a canjica teljesen megpuhult és sűrűsödött, add hozzá a tejfölt, és alacsony lángon kevergetve főzd még 10-15 percig, amíg az étel besűrűsödik.

    Ne forrald túl a tejfölt, hogy ne váljon túl sűrűvé vagy túl savanyúvá.

    5

    Tálalás előtt szórj rá reszelt cheddar sajtot, és keverd bele, hogy elolvadjon.

    A cheddar sajt helyett más sajtokkal is variálhatod, például parmezánnal.