Chilaquiles rojos paradicsomos-chilis szósszal bevonva, reszelt sajttal és tejföllel tálalva

Chilaquiles rojos

A chilaquiles rojos a mexikói konyha egyik legkedveltebb reggelije, amelynek gyökerei az ősi azték időkig nyúlnak vissza. Az elnevezés a nahuatl nyelvből származik, ahol a \'chīlāquilitl\' szó jelentése \'chilis lében megpuhított\'. A klasszikus recept célja az volt, hogy a maradék tortillákat újrahasznosítsák, így a család minden tagja tápláló ételhez juthasson. Technikai tanács: a tortilla sütésénél fontos a megfelelő olajhőmérséklet – ha túl alacsony, a tortilla magába szívja az olajat és puha marad, ha túl forró, megég. Ahogy a paradicsomos-chilis szósz besűrűsödik, és bevonja a ropogós tortilla háromszögeket, egy igazi ízbomba jön létre. Ez az étel ideális reggelire, de vacsoraként is megállja a helyét, főként sajttal és tejföllel gazdagítva. Ha szeretnél még autentikusabb élményt, tálald tükörtojással vagy aprított főtt csirkével.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
6 db Tortilla (kukoricalap)
4 db Paradicsom
2 db Száraz chili (guajillo)
2 db Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
200 ml Olaj a sütéshez
1 csipet
100 g Reszelt sajt
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tortilla lapokat vágd háromszögekre, majd forrósítsd fel az olajat egy mélyebb serpenyőben. Süss minden darabot aranybarnára és ropogósra. Ha készen vannak, papírtörlőn csepegtesd le őket.

    A sütéshez használj elég olajat, és ne zsúfold túl a serpenyőt, különben nem lesznek ropogósak a tortilla darabok.

    2

    A paradicsomokat vágd negyedekre, a fokhagymát és a vöröshagymát hámozd meg. A chilit forrázd le 5 percre, majd vágd le a szárát és vedd ki a magokat. Tedd mindezt egy turmixgépbe.

    A chilit mindig forrázd, hogy megpuhuljon, így könnyebb lesz krémes szószt készíteni belőle.

    3

    Turmixold össze a paradicsomot, chilit, fokhagymát és hagymát, majd sózd meg a szószt. Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, és főzd a szószt 8-10 percig, amíg besűrűsödik.

    Ha a szósz túl sűrű, adj hozzá kevés vizet vagy húslevest, hogy könnyebben bevonja a tortillát.

    4

    Add hozzá a ropogós tortilla darabokat a szószhoz, és óvatosan keverd össze, hogy minden darab szószos legyen, de ne ázzon el teljesen.

    Ne hagyd sokáig a szószban – akkor a legjobb, ha kívül puha, de belül még enyhén roppanós marad.

    5

    A kész chilaquiles rojos-t azonnal tálald, reszelt sajttal és tejföllel a tetején. Melegen a legfinomabb.

    Tálalás előtt egy kis plusz sajtot is ráreszelhetsz, hogy még krémesebb legyen az élmény.