Chilaquiles verdes zöld szósszal bevonva, tejföllel és reszelt sajttal tálalva

Chilaquiles verdes

A chilaquiles verdes a mexikói konyha egyik frissítő és savanykás változata, amely a zöld paradicsom (tomatillo) intenzív, enyhén citrusos ízvilágára épül. A fogás története a mexikói reggelik világában kezdődik, ahol a maradék tortilla újrahasznosítása fontos szerepet játszott a háztartásokban. A chilaquiles ropogós tortilla háromszögekből, zöld szószból, sajtból és tejfölből áll, amelyet azonnal tálalnak, hogy megőrizze textúráját. Technikai tanács: a szósz turmixolásakor ne hagyd ki a főzőlevet teljesen – ez segít a megfelelő állag elérésében. Ahogy a zöld szósz bevonja a tortilla darabokat, a sajt olvadni kezd, és a tejföl krémessé teszi az egészet. Ez a fogás ideális könnyű ebédre, hétvégi reggelire vagy akár brunchként is tökéletes. Ha még autentikusabbá szeretnéd tenni, kínálj mellé főtt tojást vagy grillezett csirkét is.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
910 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
6 db Tortilla (kukoricalap)
5 db Zöld paradicsom (tomatillo)
1 db Friss zöld chili (jalapeño vagy serrano)
1 db Fokhagyma
0.5 db Vöröshagyma
200 ml Olaj a sütéshez
5 g Friss petrezselyem
1 csipet
100 g Reszelt sajt
100 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tortilla lapokat vágd háromszögekre, majd forró olajban süsd őket aranybarnára és ropogósra. Papírtörlőre szedd ki, hogy a felesleges olajat felszívja.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – így biztosan ropogósak maradnak a tortilla darabok.

    2

    A zöld paradicsomokat, chilit, fokhagymát és hagymát tedd egy edénybe, önts rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzd 10 percig, míg megpuhulnak.

    A tomatillo héját távolítsd el, és alaposan mosd meg főzés előtt – ez eltávolítja a ragacsos bevonatot.

    3

    A főtt zöldségeket szűrd le, majd turmixold össze a friss petrezselyemmel és csipet sóval, amíg sima szószt kapsz. Serpenyőben melegíts kevés olajat, és főzd a szószt 5-8 percig, hogy kissé besűrűsödjön.

    Ha túl sűrű lenne a szósz, adj hozzá kevés főzővizet vagy alaplevet.

    4

    Add hozzá a ropogós tortilla darabokat a zöld szószhoz, és óvatosan keverd össze, hogy minden darab szószos legyen.

    Ne hagyd túl sokáig a szószban – az a jó, ha kívül puha, belül még kissé ropogós.

    5

    Tálald melegen, reszelt sajttal és tejföllel a tetején. Azonnal fogyaszd, hogy megmaradjon a ropogós textúra.

    Tálalás előtt megszórhatod egy kevés extra reszelt sajttal – még intenzívebb lesz az ízhatás.