Ciambella olasz édes kenyér frissen sütve

Ciambella - Olasz édes kenyér

A ciambella egy klasszikus olasz édes kenyér, amelyet gyakran reggelire vagy uzsonnára fogyasztanak. Az egyszerű, de ízletes sütemény különösen népszerű Közép- és Dél-Olaszországban, ahol minden családnak megvan a maga változata. A citromhéj és a vanília különleges aromát ad neki, és tökéletesen illik egy csésze eszpresszó vagy cappuccino mellé. Puha, mégis kissé sűrű textúrája miatt sokan szeretik mártogatni kávéba vagy tejbe. A ciambella az olasz vidéki konyha egyik alapdarabja, amely generációkon át öröklődik a családokban.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
400 g Búzaliszt
150 g Cukor
3 db Tojás
150 ml Tej
100 g Vaj
10 g Sütőpor
5 g Citromhéj
5 ml Vanília kivonat
2 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy kuglófformát.

    A kuglófformát alaposan vajazd ki, és szórd meg liszttel, hogy a ciambella könnyen kijöjjön a formából.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.

    A sütőpor egyenletes eloszlása érdekében érdemes a liszttel összekeverni.

    3

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat a cukorral, amíg világos és habos állagú lesz.

    A tojások és a cukor alapos felverése biztosítja a ciambella könnyű és levegős állagát.

    4

    Add hozzá az olvasztott vajat, a tejet, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd keverd jól össze.

    A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, hogy könnyebben elegyedjenek.

    5

    Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat, és keverd simára, hogy egyenletes tésztát kapj.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adagold, hogy elkerüld a csomók kialakulását.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített formába, és egyengesd el a tetejét.

    A tésztát óvatosan öntsd a formába, hogy ne veszítsen a levegősségéből.

    7

    Süsd 35-40 percig, amíg aranybarna lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért ellenőrizd a ciambellát fogpiszkálóval. Ha a fogpiszkáló tisztán jön ki, akkor a ciambella megsült.

    8

    Hagyd a formában hűlni 10 percig, majd borítsd ki egy rácsra teljes hűlésig.

    A formában való hűtés segít abban, hogy a ciambella ne essen össze.

    9

    Tálald porcukorral megszórva, vagy mártogasd kávéba reggelire.

    A ciambella önmagában is finom, de porcukorral megszórva vagy kávéba mártogatva még ízletesebb.