Cigánypecsenye ropogós szalonnacsíkokkal és friss zöldségekkel tálalva

Cigánypecsenye

A Cigánypecsenye egy igazi magyar klasszikus, amely a tradicionális étkezések szerves része. A cigánypecsenye elkészítése során a hús vastag szeleteit fokhagymás, fűszeres pácban érlelik, majd serpenyőben sütik, hogy a végén egy ínycsiklandó, ropogós és szaftos ételt kapjunk. A hús általában sertés vagy marha, és a fűszerek, mint a pirospaprika, fokhagyma és a hagyma, egyedi karaktert adnak a fogásnak.

A cigánypecsenye a tálalásnál gyakran friss salátával, vagy akár sült krumplival kerül az asztalra. Az étel régen a cigányok közösségi étkezéseinek egy kedvelt fogása volt, és ma már szinte minden magyar család asztalán megtalálható, legyen szó hétköznapi étkezésekről vagy különleges alkalmakról.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
600 g Sertéstarja
4 gerezd Fokhagyma
1 tk Info
0.5 tk Bors
1 ek. Pirospaprika
3 ek. Zsír vagy olaj
200 g Sertésszalonna
2 db Hagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéstarját sóval, borssal, zúzott fokhagymával és pirospaprikával bedörzsöljük, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

    A húst érdemes akár egy éjszakára is a pácban hagyni, hogy az ízek jobban átjárják.

    2

    A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben ropogósra sütjük. A kész szalonnát félretesszük.

    A szalonnát lassú tűzön süsd, hogy a zsírja szépen kiolvadjon, és a szalonna ropogós legyen.

    3

    Ugyanabban a serpenyőben a hagymát félkarikákra vágjuk, és a maradék zsíron üvegesre pirítjuk.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. Csak addig pirítsd, amíg üveges nem lesz.

    4

    A pihentetett húst a hagymával együtt mindkét oldalán aranybarnára sütjük, amíg a hús teljesen átsül.

    A húst ne tedd túl zsúfolt serpenyőbe, mert akkor párolódni fog, és nem sül szép aranybarnára. Ha szükséges, süsd több adagban.

    5

    A kész húst a sült szalonnával tálaljuk, friss kenyérrel vagy főtt burgonyával kínáljuk.

    A cigánypecsenyét tálalhatod savanyú uborkával vagy csalamádéval is.