Crumpet angol teáskenyér frissen sütve

Crumpet - Angol teáskenyér

A crumpet egy klasszikus angol teáskenyér, amelynek története a viktoriánus korig nyúlik vissza. A könnyű, lyukacsos szerkezetét a hosszú kelesztési folyamatnak és a serpenyőben való sütésnek köszönheti. Az angolok hagyományosan reggelire vagy délutáni tea mellé fogyasztják, gyakran vajjal, mézzel vagy lekvárral megkenve. A crumpet különlegessége, hogy az egyik oldala lyukacsos marad, így tökéletesen felszívja a ráöntött vajat vagy egyéb feltéteket. Napjainkban is az egyik legnépszerűbb brit reggeli pékáru.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
10 g Cukor
5 g
200 ml Meleg tej
100 ml Meleg víz
3 g Szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a meleg tejet, a meleg vizet, a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A tej és víz hőmérséklete fontos, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. Ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a crumpet könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket, és keverd simára. Takard le, és hagyd kelni 1 órán át.

    A kelesztéshez válassz meleg helyet, hogy a tészta gyorsabban megkeljen.

    4

    Adj hozzá a tésztához szódabikarbónát, majd keverd alaposan össze. Hagyd pihenni még 10 percig.

    A szódabikarbóna segít a crumpetnek, hogy lyukacsos legyen.

    5

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és enyhén olajozd ki.

    A serpenyő ne legyen túl forró, mert a crumpet megéghet.

    6

    Helyezz fém sütőkarikákat a serpenyőbe, majd kanalazz bele a tésztából úgy, hogy kb. 1 cm vastagságú legyen.

    A sütőkarikák segítenek megtartani a crumpet formáját. Ha nincs sütőkarikád, akkor vastagabb palacsintaszerűen is sütheted.

    7

    Süsd 5-7 percig, amíg a teteje megszilárdul és lyukacsos lesz.

    A crumpet akkor jó, ha a tetején apró lyukak jelennek meg.

    8

    Óvatosan vedd ki a sütőkarikákat, fordítsd meg a crumpeteket, és süsd további 1-2 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A crumpeteket óvatosan fordítsd meg, nehogy összetörjenek.

    9

    Tálald melegen vajjal, mézzel vagy lekvárral.

    A crumpet melegen a legfinomabb, amikor a vaj megolvad rajta.