Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A cukor segít az élesztőnek táplálkozni és felfutni. Ha 10 perc után nem látod, hogy az élesztő habzik, akkor valószínűleg nem jó, és érdemes újat használni.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A só fontos, mert szabályozza az élesztő működését és ízesíti a tésztát. Az olívaolaj pedig puhábbá teszi a focacciát. A tésztát addig gyúrd, amíg rugalmas és sima nem lesz.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg helyen pihentesd, például a sütő közelében (de ne benne!). A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon. A kelesztés során a tészta megduplázza a méretét.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, mert akkor kiszáradhat a sütőben.
Az étcsokoládét apróra vágd, és szórd a kinyújtott tésztára. A narancshéjat reszeld le, és szórd rá a csokoládéra.
A csokoládét és a narancshéjat egyenletesen szórd el a tésztán, hogy mindenhol legyen belőle.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a csokoládét és a narancshéjat.
A szélek felhajtása megakadályozza, hogy a töltelék kifolyjon a sütés során. Óvatosan nyomkodd bele a tölteléket, hogy ne szakadjon ki a tészta.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A pihentetés segít a tésztának ellazulni, így könnyebben fog sülni. A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a focacciára, nehogy megégjen.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A hűtés megkönnyíti a szeletelést. A focaccia frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.