A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A liszt szitálása biztosítja, hogy a tésztában ne legyenek csomók, és könnyebb legyen vele dolgozni.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztíthatja.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A gyúrás fontos, hogy a tészta rugalmas legyen, és jól megkeljen. Ha ragad, lisztezett kézzel dolgozzunk.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A kelés ideje a hőmérséklettől függ, meleg helyen gyorsabban megkel.
A csirkemellet apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon elkezdjük pirítani közepes lángon.
A csirkemellet egyenletes kockákra vágjuk, hogy egyenletesen süljön meg.
Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a curryt, majd néhány percig együtt pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.
A fokhagymát és a curryt ne égessük meg, mert keserű lesz az íze.
Felöntjük a csirkét a tejszínnel, majd alacsony lángon főzzük, amíg a szósz kissé besűrűsödik és a csirke teljesen átfő.
A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha szeretnél egy egzotikusabb ízt.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon. A tésztát vékonyra nyújtsuk, hogy ne legyen túl vastag a calzone.
A paradicsomszószt elkeverjük az oregánóval, majd vékonyan megkenjük vele a tészták felét, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
A széleket azért hagyjuk szabadon, hogy könnyebben össze tudjuk nyomni a tésztát.
A paradicsomos részre rákanalazzuk a currys csirkés tölteléket, majd rászórjuk a reszelt mozzarellát.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor a calzone nehezen zárható le, és sütés közben kifolyhat a töltelék.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A szélek alapos lenyomkodása nagyon fontos, hogy a calzone ne nyíljon szét sütés közben. A villa használata segít a szorosabb zárásban.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás nem csak szép színt ad, hanem ropogósabbá is teszi a tésztát.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő a sütő teljesítményétől függően változhat, ezért figyeljük a calzonékat, és akkor vegyük ki, ha már aranybarnák.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megdermedjen, és ne folyjon ki tálaláskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.