Currys tejszínes hagymamártás tálalva

Currys tejszínes hagymamártás

A currys tejszínes hagymamártás az ázsiai konyha inspirálta recept, amely a curry meleg fűszerességét ötvözi a tejszín gazdag textúrájával és a hagyma természetes édességével. Ez a mártás különösen jól illik grillezett húsokhoz, rizshez vagy párolt zöldségekhez. A gyors és egyszerű elkészítés ellenére lenyűgöző ízélményt nyújt, amely garantáltan feldobja a hétköznapi étkezéseket. A petrezselyem frissessége pedig tökéletes lezárást ad ennek az ízletes mártásnak.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
2 db Vöröshagyma
30 g Vaj
200 ml Tejszín
1 ek. Currypor
1 gerezd Fokhagyma
100 ml Csirkeleves alaplé
0.5 tk.
0.25 tk. Bors
5 g Friss petrezselyem (aprítva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát és reszeld le a fokhagymát.

    A vöröshagymát apróra vágd, hogy egyenletesen süljön át. A fokhagymát reszelheted vagy nagyon finomra vághatod, hogy jobban kiadja az ízét.

    2

    Egy közepes serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon.

    Ügyelj arra, hogy a vaj ne égjen meg. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés olajat a vajhoz, hogy magasabb legyen a füstpontja.

    3

    Add hozzá az aprított vöröshagymát, és pirítsd üvegesre körülbelül 5 perc alatt.

    A hagymát időnként keverd meg, hogy egyenletesen piruljon, és ne égjen oda.

    4

    Add hozzá a reszelt fokhagymát és a currypor, majd keverd össze, és pirítsd további 1-2 percig, hogy a fűszer íze kibontakozzon.

    A curryport ne pirítsd túl sokáig, mert megkeseredhet. A lényeg, hogy az illata érezhető legyen.

    5

    Öntsd hozzá a csirkeleves alaplevet, és forrald fel.

    Használhatsz házi vagy bolti alaplevet is. Ha boltit használsz, figyelj a sótartalmára, és ennek megfelelően ízesítsd később a mártást.

    6

    Csökkentsd a hőfokot, és keverd hozzá a tejszínt. Lassú tűzön főzd 5-7 percig, amíg a mártás kissé besűrűsödik.

    A tejszínt fokozatosan adagold, hogy ne csapódjon ki. Ha túl sűrű lenne a mártás, adhatsz hozzá egy kevés alaplevet vagy tejet.

    7

    Ízesítsd sóval és borssal, majd tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel.

    Kóstold meg a mártást, mielőtt sóznál, mert az alaplé is tartalmazhat sót. A friss petrezselyem helyett használhatsz más zöldfűszert is, például koriandert vagy snidlinget.

    8

    A mártást melegen tálald grillezett húsok, rizs vagy zöldségek mellé. Hűtőben 2-3 napig eltartható, fogyasztás előtt enyhén melegítsd fel.

    A mártást légmentesen záródó edényben tárold a hűtőben. Melegítéskor adj hozzá egy kevés tejet vagy alaplevet, ha túl sűrű lenne.