Frissen sült ausztrál damper kemencés kenyér

Damper - Ausztrál kemencés kenyér

A damper egy hagyományos ausztrál kenyér, amelyet eredetileg az őslakosok és a korai telepesek készítettek a vadonban. Az egyszerű, élesztő nélküli tésztát parázsban vagy öntöttvas edényben sütötték, így könnyen elkészíthető volt utazások és táborozások során. A damper kívül ropogós, belül pedig puha és tömör szerkezetű, amely tökéletes kiegészítője lehet egy csésze tea mellé vagy egy kiadós étkezéshez. Ma már gyakran sütőben készítik, de a szabadtéri változat továbbra is népszerű az ausztráliai kempingezők és túrázók körében.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 45 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
10 g Sütőpor
5 g
50 g Vaj
250 ml Víz vagy tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót.

    A sütőport alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen keljen a kenyér.

    2

    Morzsold bele a vajat a száraz hozzávalókba, amíg morzsás állagot nem kapsz.

    A hideg vajjal könnyebb morzsás állagot elérni.

    3

    Fokozatosan öntsd hozzá a vizet vagy a tejet, és keverd össze, amíg lágy tésztát nem kapsz.

    Ne keverd túl a tésztát, mert kemény lesz a kenyér. Csak annyira keverd, hogy összeálljon.

    4

    Enyhén lisztezett felületen formázd a tésztát egy kerek cipóvá.

    Ne dolgozd túl a tésztát formázás közben, különben kemény lesz a kenyér.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és helyezd a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy öntöttvas lábasba.

    Az öntöttvas lábas segít a kenyérnek egyenletesen átsülni.

    6

    Vágj kereszt alakú bevágást a tészta tetejére, hogy egyenletesen süljön meg.

    A bevágás segít a kenyérnek szabályosan megrepedni sütés közben.

    7

    Süsd a kenyeret 30-35 percig, amíg aranybarna lesz, és az alja kongó hangot ad, ha megkopogtatod.

    Ha a kenyér teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hagyd kissé hűlni, majd szeleteld és tálald vajjal, mézzel vagy lekvárral.

    A kenyeret rácson hagyd hűlni, hogy ne ázzon el az alja.