Darált marhahúsos és cheddar sajtos cannelloni tálalva

Darált marhahúsos és cheddar sajtos cannelloni

Képzeld el, ahogy a frissen sült cannelloni illata betölti a konyhát, miközben a sajt aranybarnára sül a tetején. A cannelloni eredete az olasz Emilia-Romagna régióba nyúlik vissza, ahol már évszázadok óta készítenek töltött tésztákat. A 20. században terjedt el igazán Európa-szerte, és mára a világ egyik legismertebb rakott tésztás étele lett. A darált marhahús és a cheddar kombinációja a klasszikus paradicsomos alapot modern, gazdag ízvilággal egészíti ki. A tökéletes cannelloni titka a tészta helyes előkészítése és a töltelék állaga – ne legyen túl száraz, de túl híg sem! Ez az étel ideális választás egy családi vasárnapi ebédre vagy ünnepi alkalmakra is. Variációként használhatsz darált pulykahúst vagy hozzáadhatsz bazsalikomot is a szószhoz, hogy még intenzívebb legyen az olaszos ízélmény.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
12 db Cannelloni tészta
500 g Darált marhahús
200 g Cheddar sajt
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Sűrített paradicsom
400 ml Paradicsomszósz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Oregano
1 ek. Petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készíts elő mindent: vágd apróra a vöröshagymát és a fokhagymát. Reszeld le a cheddar sajtot, és készítsd elő a cannelloni tésztát (szárazon).

    A cheddar sajt helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például mozzarellát vagy gouda-t. A tésztát ne főzd meg előre, mert sütés közben fog megpuhulni.

    2

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és párold 3-4 percig, amíg üveges nem lesz.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserűvé teheti az ételt. Ha a hagyma kezd barnulni, vedd lejjebb a lángot.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, keverd össze, majd 1 perc után add hozzá a darált marhahúst. Süsd 8-10 percig, amíg a hús teljesen meg nem barnul.

    A húst alaposan pirítsd le, hogy ne maradjon nyers.

    4

    Keverd bele a sűrített paradicsomot, majd ízesítsd sóval, borssal és oregánóval. Főzd további 3-4 percig. Tipp: ha túl sűrű, adhatsz hozzá egy kevés paradicsomszószt is.

    A sűrített paradicsom helyett használhatsz passzírozott paradicsomot is. Az oregánó helyett használhatsz más fűszereket is, például bazsalikomot vagy kakukkfüvet.

    5

    Vedd le a serpenyőt a tűzről, majd keverd hozzá a reszelt cheddar sajt felét. A sajt megolvad és krémesíti a tölteléket – így könnyebb lesz a töltés is.

    A sajtot addig keverd, amíg teljesen el nem olvad és a töltelék krémes nem lesz. Ha a töltelék túl sűrű, adhatsz hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt.

    6

    Egy tepsit enyhén olajozz ki, majd kezd el megtölteni a cannelloni csöveket a húsos-sajtos töltelékkel. Tipp: használj kiskanál vagy habzsákot a könnyebb töltéshez!

    A cannelloni csöveket óvatosan töltsd meg, hogy ne törjenek el. Ha nincs habzsákod, használhatsz egy zacskót is, aminek levágod a sarkát.

    7

    Helyezd a megtöltött tésztákat a tepsibe egymás mellé, majd öntsd rájuk a paradicsomszószt. Szórd meg a tetejét a maradék reszelt cheddarral.

    A paradicsomszószt egyenletesen oszlasd el a tésztán, hogy mindenhol legyen belőle.

    8

    Fedd le alufóliával, és süsd előmelegített sütőben 180°C-on 25 percig, majd vedd le a fóliát, és süsd további 10 percig, hogy a sajt megpiruljon.

    Ha a sajt túl gyorsan barnulna, takard le újra alufóliával.

    9

    Miután elkészült, hagyd 5-10 percig pihenni a tálalás előtt. Díszítsd friss petrezselyemmel. Tipp: a pihentetés segíti a szeletek szebb tálalását!

    A pihentetés alatt a cannelloni kissé lehűl, így könnyebb lesz szeletelni és tálalni. A friss petrezselyem frissességet és színt ad az ételnek.