Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Fontos, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolhatja az élesztő hatását.
A só valóban gátolja az élesztő működését, ezért figyelj erre.
Öntsd hozzá a meleg vizet, és keverd össze fakanállal, amíg a tészta összeáll. Ha már formázható, kezdd el kézzel dagasztani kb. 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A víz ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem szakad.
Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a langyos sütő (kb. 30°C) vagy egy radiátor közelében.
Amikor a tészta megkelt, gyúrd bele a darált diót, és oszd 8 egyenlő részre. Mindegyik darabból formázz gombócot, majd az ujjaddal készíts lyukat a közepébe, és óvatosan húzd szét, hogy bagel formát kapj.
A bagel formát úgy kapod a legszebben, ha a lyukat fokozatosan húzod szét, és közben forgatod a tésztát.
Egy nagy lábasban forralj vizet, majd csökkentsd a hőfokot. Egyesével főzd meg a bagel-eket 30 másodpercig mindkét oldalukon, majd tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A rövid főzés segít, hogy a bagel-ek kívül ropogósak, belül pedig puhák legyenek.
A tojást keverd össze a tejjel, és kend meg a bagel-ek tetejét. Ez segít, hogy szép aranybarnára süljenek.
A tojásos tej helyett használhatsz csak tojássárgáját is a még szebb színért.
Előmelegített sütőben süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg aranybarnára pirulnak.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a bagel-ekre, hogy ne égjenek meg.
Hagyd kihűlni, majd vágd félbe a bagel-eket, és kend meg baracklekvárral.
A bagel-eket érdemes kissé megpirítani tálalás előtt.
Tálald frissen, egy kevés extra darált dióval megszórva.
A baracklekvár helyett használhatsz más lekvárt vagy krémsajtot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.