Diós-rumos csokoládé fagylalt tálalva pirított dióval

Diós-rumos csokoládé fagylalt

A dió és a rum kombinációja az egyik legnépszerűbb párosítás a desszertek világában. A pörkölt dió intenzív, ropogós textúrája és a rum gazdag aromája tökéletesen kiegészíti a selymes csokoládé krémességét. A diós-rumos csokoládé fagylalt egy igazi klasszikus, amely a hagyományos olasz és francia cukrászati kultúrában is gyakran megjelenik. A házi változat különösen ízletes, mert a friss alapanyagok és az egyedi ízkombinációk garantálják a kifinomult élményt. Ha szereted az intenzív, gazdag ízeket, ezt a fagylaltot mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
550 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 ml Tejszín
200 ml Tej
150 g Étcsokoládé
80 g Dió
70 g Kristálycukor
30 g Kakaópor
50 ml Fehér rum
5 ml Vanília kivonat
3 db Tojássárgája
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A diót aprítsd fel finomra, majd egy száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon 2-3 percig, amíg illatos nem lesz. Tedd félre hűlni.

    A dió pirítása kihozza az ízét, de vigyázz, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd!

    2

    Egy közepes méretű lábosban melegítsd fel a tejet, a tejszínt, a cukrot és a kakaóport közepes hőfokon, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    Ne forrald fel a tejet és a tejszínt, csak melegítsd össze. A kakaóport szitáld át, hogy ne legyen csomós.

    3

    Add hozzá az apróra tört étcsokoládét, majd kevergesd, amíg teljesen elolvad és sima keveréket kapsz.

    Használj jó minőségű étcsokoládét, legalább 70%-os kakaótartalommal.

    4

    Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kis mennyiséget a forró csokoládés keverékből, hogy temperáld a tojásokat.

    A temperálás lényege, hogy a tojások ne főjenek meg a forró keverékben. Lassan, kis adagokban adagold a forró keveréket a tojáshoz, miközben folyamatosan kevered.

    5

    A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg a keverék besűrűsödik (kb. 5 perc).

    A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját. Vigyázz, hogy ne forrald fel, mert akkor a tojás kicsapódik.

    6

    Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a vanília kivonatot és a rumot. Ezután hagyd teljesen kihűlni.

    A rumot a végén add hozzá, hogy az aromája megmaradjon. A kihűlés nagyon fontos, mielőtt a fagylaltgépbe kerül.

    7

    Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.

    A fagylaltgép használata előtt érdemes a tálat a fagyasztóban előhűteni.

    8

    Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy megakadályozd a jégkristályok kialakulását.

    A gyakori keverés elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez.

    9

    Amikor a fagylalt már kezd szilárdulni, keverd bele a pirított diót, majd hagyd teljesen megfagyni (kb. 4-5 óra).

    A diót csak akkor keverd bele, amikor a fagylalt már kezd szilárdulni, így ropogós marad.

    10

    Tálalás előtt hagyd kicsit felengedni, majd szórd meg extra dióval vagy csokoládéforgáccsal.

    A fagylaltot a tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy kicsit megpuhuljon.