A diót aprítsd fel finomra, majd egy száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon 2-3 percig, amíg illatos nem lesz. Tedd félre hűlni.
A dió pirítása kihozza az ízét, de vigyázz, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd!
Egy közepes méretű lábosban melegítsd fel a tejet, a tejszínt, a cukrot és a kakaóport közepes hőfokon, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Ne forrald fel a tejet és a tejszínt, csak melegítsd össze. A kakaóport szitáld át, hogy ne legyen csomós.
Add hozzá az apróra tört étcsokoládét, majd kevergesd, amíg teljesen elolvad és sima keveréket kapsz.
Használj jó minőségű étcsokoládét, legalább 70%-os kakaótartalommal.
Egy külön tálban verd fel a tojássárgájákat, majd fokozatosan adj hozzá egy kis mennyiséget a forró csokoládés keverékből, hogy temperáld a tojásokat.
A temperálás lényege, hogy a tojások ne főjenek meg a forró keverékben. Lassan, kis adagokban adagold a forró keveréket a tojáshoz, miközben folyamatosan kevered.
A temperált tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba, és alacsony hőfokon kevergesd folyamatosan, amíg a keverék besűrűsödik (kb. 5 perc).
A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját. Vigyázz, hogy ne forrald fel, mert akkor a tojás kicsapódik.
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a vanília kivonatot és a rumot. Ezután hagyd teljesen kihűlni.
A rumot a végén add hozzá, hogy az aromája megmaradjon. A kihűlés nagyon fontos, mielőtt a fagylaltgépbe kerül.
Öntsd a keveréket egy fagylaltgépbe, és dolgozd fel a gyártó utasításai szerint, amíg krémes állagot nem kapsz.
A fagylaltgép használata előtt érdemes a tálat a fagyasztóban előhűteni.
Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy lapos edénybe, és tedd a fagyasztóba. 30 percenként keverd át, hogy megakadályozd a jégkristályok kialakulását.
A gyakori keverés elengedhetetlen a krémes állag eléréséhez.
Amikor a fagylalt már kezd szilárdulni, keverd bele a pirított diót, majd hagyd teljesen megfagyni (kb. 4-5 óra).
A diót csak akkor keverd bele, amikor a fagylalt már kezd szilárdulni, így ropogós marad.
Tálalás előtt hagyd kicsit felengedni, majd szórd meg extra dióval vagy csokoládéforgáccsal.
A fagylaltot a tálalás előtt 5-10 perccel vedd ki a fagyasztóból, hogy kicsit megpuhuljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.