Empadão de palmito aranybarna tésztával és pálmaszíves töltelékkel tálalva

Empadão de palmito (pálmaszíves töltelékkel)

Az Empadão de palmito egy klasszikus brazil étel, amely a pálmaszív felhasználásával készült. Az étel a brazil konyha gazdag hagyományait idézi, ahol a pálmaszív az egyik legkedveltebb alapanyag. Ez a pite a tészta omlós textúrájával és a pálmaszív enyhén édes, krémes ízével igazi különlegességet jelent. A pálmaszív nemcsak finom, hanem gazdag rostban is, így hozzájárul a bélflóra egészségéhez. Az Empadão de palmito igazi élményt nyújt a tradicionális brazil ételek kedvelőinek. Kiváló választás ünnepi vacsorákra vagy akár egy hétvégi étkezésre.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Pálmaszíves (palmito)
500 g Liszt
200 g Vaj
2 db Tojás
100 g Tejföl
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 gerezd Fokhagyma
1 tk. Petruszilom
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd el a tésztát: egy tálban keverd össze a lisztet, sót és egy tojást. A vajat kockázd fel, és morzsold bele a lisztbe, amíg homogén, morzsás állagot nem kapsz.

    A vajat a lehető leghidegebbre tedd a tésztához, hogy a tészta omlós maradjon.

    2

    Add hozzá a tejfölt és dolgozd össze a tésztát, amíg egynemű lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl ragacsos.

    Ha túl lágy a tészta, hűtőbe tedd fél órára, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    3

    A pálmaszívet (palmitót) vágd kis darabokra, a fokhagymát hámozd meg és vágd apróra. Egy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a pálmaszívet, és párold pár percig.

    A pálmaszívet ne párold túl, mert könnyen elveszti az állagát és ízét.

    4

    A pálmaszívet vedd le a tűzről, és keverd hozzá a felvert tojást, borsot, és petrezselymet. Ízlés szerint sózd meg.

    A petrezselyem friss ízt ad, de akár más friss fűszereket is kipróbálhatsz, például bazsalikomot.

    5

    A tésztát nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy piteformát. A tészta aljára helyezd el a pálmaszív tölteléket, majd takard le a maradék tésztával.

    Ha nem fér rá a tészta, kinyújthatod vékonyabbra, hogy szép, egyenletes réteget alkosson.

    6

    A tetejét kend meg egy felvert tojással, majd süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 30 percig, amíg szép aranybarna lesz.

    Ne süsd túl, mert a pite belseje száraz lesz. Figyeld a tészta színét!