Epres panna cotta friss gyümölcsökkel és eperszósszal díszítve

Epres panna cotta

A panna cotta egy klasszikus olasz desszert, amelyet a tejszínes alap és a selymes textúra tesz igazán különlegessé. Az epres változat egy frissítő csavart ad a hagyományos recepthez, mivel a friss eper édes-savanykás íze remekül kiegészíti a lágy panna cottát. Ez az egyszerű, de elegáns desszert ideális választás nyári estékre, romantikus vacsorákhoz vagy különleges alkalmakra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 5 perc
Teljes 20 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tejszín
250 ml Tej
100 g Kristálycukor
1 db Vaníliarúd
6 db Zselatinlap
200 g Eper
50 g Porcukor
1 ek. Citromlé
50 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Áztasd be a zselatinlapokat hideg vízbe 5 percre, hogy megpuhuljanak.

    Fontos, hogy hideg vizet használj, mert a meleg vízben a zselatin feloldódik.

    2

    Egy lábosban melegítsd fel a tejszínt, a tejet és a kristálycukrot közepes lángon, de ne forrald fel.

    A tejszínt és a tejet ne forrald fel, mert a panna cotta nem lesz sima állagú.

    3

    Vágd félbe a vaníliarudat, kapard ki a magokat, és add a tejszínes keverékhez.

    Ha nincs vaníliarúd, használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot is.

    4

    Vedd le a tűzről, nyomkodd ki a zselatinlapokat, és keverd a meleg tejszínes keverékhez, amíg teljesen feloldódnak.

    A zselatint alaposan nyomkodd ki, hogy ne maradjon benne víz, mert az befolyásolhatja a panna cotta állagát. Fontos, hogy a tejszínes keverék ne legyen túl forró, amikor hozzáadod a zselatint, mert az elveszítheti a zselésítő képességét.

    5

    Öntsd a panna cottát kis poharakba vagy formákba, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megszilárduljon.

    A poharakat vagy formákat öblítsd ki hideg vízzel, mielőtt beleöntöd a panna cottát, így könnyebben ki tudod borítani belőlük.

    6

    Közben készítsd el az eperszószt: egy lábosban forrald fel az epret a porcukorral, a citromlével és a vízzel, majd főzd 5-7 percig, amíg besűrűsödik.

    Az eperszószhoz használhatsz friss vagy fagyasztott epret is. Ha fagyasztott epret használsz, ne olvaszd ki előtte.

    7

    Hagyd kihűlni az eperszószt, majd tálaláskor kanalazd a panna cotta tetejére.

    Az eperszószt előre is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod tálalásig.

    8

    Díszítsd friss eperdarabokkal és esetleg egy kevés mentalevéllel.

    A panna cottát tálalás előtt pár percre tedd a fagyasztóba, így könnyebben ki tudod borítani a formából.