Espetada marhahúsból és babérlevéllel, grillezett nyársak tálalva

Espetada marhahússal és babérlevéllel

Az espetada a portugál gasztronómia egyik legismertebb grillétele, különösen Madeira szigetén vált híressé. Az étel neve az „espetar” igéből ered, amely azt jelenti: „felszúrni”. A hagyományos változatban a marhahúst vastag nyársra húzzák, gyakran babérfa ágat használnak természetes nyársként, amely tovább gazdagítja az ízvilágot. A sóval, fokhagymával és borral történő pácolás a madeirai paraszti konyha egyszerűségét tükrözi. Technikai tipp: a hús minősége kulcsfontosságú – válassz érlelt marhát, amely nem szárad ki gyorsan a grillen. Ez az étel tökéletes választás nyári grillezésekhez, családi összejövetelekre vagy egy hétvégi mediterrán hangulatú vacsorához. Hagyományosan sült kukoricakásával vagy rozskenyérrel tálalják, de friss salátával is kiváló.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Marhahús (felsál vagy hátszín)
4 gerezd Fokhagyma
1 tk. Durva tengeri só
1 tk. Fekete bors
100 ml Fehérbor (száraz)
2 ek. Olívaolaj
8 db Babérlevél (friss)
4 db Nyársfa (vagy fém nyárs)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd egyforma, kb. 3x3 cm-es kockákra. Egy tálban keverd össze a zúzott fokhagymát, olívaolajat, fehérbort, sót és borsot. Ebbe a pácba tedd a húst, és pihentesd legalább 2 órát (vagy egy éjszakán át).

    A hosszabb pácolás mélyebb ízt ad, és a hús puhább lesz.

    2

    A nyársakra felváltva húzd fel a húsdarabokat és a babérleveleket. Minden hús közé tegyél egy-egy babérlevelet a karakteresebb ízért.

    Használj fém nyársat, ha faszénen grillezel – nem ég el, mint a fapálcika.

    3

    Hevítsd elő a grillt vagy grillserpenyőt magas hőfokra. Süsd a nyársakat oldalanként 3-4 percig, amíg kívül enyhén megpirulnak, de belül még szaftosak maradnak.

    Ne nyomkodd le a húst sütés közben, így nem veszít a szaftosságából.

    4

    Pihentesd a kész espetadát pár percig sütés után, majd tálald friss kenyérrel vagy sült burgonyával.

    A pihentetés segít, hogy a húsnedvek egyenletesen oszoljanak el – ne szeleteld fel azonnal.