Espetinho sertéshússal, grillezett húsnyárs zöldségekkel, tálalva

Espetinho sertéshússal

Az espetinho egy hagyományos brazil étel, amelyet a családok gyakran készítenek az utcai grillezés alkalmával. A sertéshús mellett a zöldségek is szerepet kapnak a nyársakon, így igazán gazdag ízvilágot eredményeznek. A fűszerek, mint az oregánó és a citromlé, különleges frissességet adnak a húsnak. Az espetinho története az 1960-as évekre nyúlik vissza, amikor Brazíliában az utcai étkezés kultúrája kezdett elterjedni. Az étel tökéletes választás szabadtéri összejövetelekhez, grillezéshez vagy akár egy könnyű hétvégi vacsorához.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Sertéshús
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Paprika
3 ek. Olívaolaj
2 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Szárított oregano
2 db Zöldség (pl. cukkini, padlizsán)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéshúst vágd kisebb kockákra, kb. 2-3 cm-es darabokra. A hagymát és fokhagymát hámozd meg, és vágd apróra. A paprikát és a zöldségeket is vágd fel falatokra.

    A hús lehetőleg friss legyen, hogy puha és szaftos maradjon. A zöldségeket is érdemes ugyanakkora darabokra vágni, hogy egyenletesen süljenek.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze az olívaolajat, citromlét, sót, borsot és szárított oregánót. A pácba tedd bele a húst, a hagymát, fokhagymát és paprikát. Jól keverd össze, majd hagyd pihenni a hűtőben 30 percig, hogy a hús átvegye a fűszereket.

    A pácban való pihentetés javítja a hús ízét és puhábbá teszi. Ha több időd van, akár 1-2 órát is hagyhatod pihenni.

    3

    Készítsd elő a grillsütőt vagy serpenyőt. A pihentetett húst és zöldségeket felváltva húzd fel nyársra. Ügyelj arra, hogy ne zsúfold túl a nyársat, hogy a hús minden oldalról egyenletesen sülhessen.

    Ha faszénnel grillezel, a füstös íz különlegessé teszi az ételt. Serpenyős sütésnél ügyelj arra, hogy közepes hőmérsékleten süsd, hogy a hús ne égjen meg kívül, miközben belül átsül.

    4

    A nyársakat helyezd a forró grillre vagy serpenyőbe, és süsd őket 10-12 percig, forgatva, amíg a hús szép aranybarna és teljesen átsült.

    Ne nyúlj túl gyakran a húsokhoz, hagyd őket pihenni a grillen, hogy szép kéreg alakuljon ki rajtuk.

    5

    Miután elkészültek, tálald az espetinhót melegen, és kínáld friss salátával vagy grillezett körettel.

    A nyársak mellé friss lime vagy citrom szeleteket is tálalhatsz, hogy a savanykás íz még inkább kiemelje a hús ízét.