Frissen sült Ezekiel kenyér

Ezekiel bread - Teljes értékű gabonakenyér

Az Ezekiel bread egy különleges kenyér, amely bibliai alapokon nyugszik, és a teljes értékű gabonák és hüvelyesek kombinációjából készül. Az elnevezése a Bibliában található Ezékiel könyvéből származik, ahol egy hasonló kenyér receptjét írják le. Az évezredes múltra visszatekintő kenyér az utóbbi években különösen népszerűvé vált az egészséges táplálkozás hívei körében, mivel fehérjében és rostokban gazdag, valamint könnyen emészthető. Frissen sütve a legfinomabb, és tökéletes választás reggelire vagy szendvicsekhez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g Teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g Árpa liszt
50 g Lencse liszt
50 g Bab liszt
50 g Köles liszt
300 ml Meleg víz
7 g Száraz élesztő
20 g Méz
30 ml Olívaolaj
10 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze az összes lisztet és a sót.

    Az egyenletes keverés biztosítja, hogy a só ne koncentrálódjon egy helyre a kenyérben.

    2

    Egy kisebb tálban oldd fel az élesztőt a langyos vízben, és add hozzá a mézet. Hagyd állni 10 percig, amíg habos lesz.

    A méz segít az élesztőnek felfutni. Ha nincs mézed, használhatsz cukrot is.

    3

    Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd add hozzá az olívaolajat, és kezdd el összegyúrni a tésztát.

    Ezekiel kenyérnél fontos a jó minőségű liszt és a alapos dagasztás, hogy a tészta megfelelően összeálljon.

    4

    Gyúrd a tésztát 10-12 percig, amíg rugalmas és egységes lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    5

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltad. Vagy egy meleg radiátor közelében.

    6

    Enyhén lisztezett felületen formázd a tésztát kenyérformára, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt kenyérformába.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a kenyér leragadjon a formába.

    7

    Takard le, és hagyd újra kelni 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A második kelesztés során a kenyér még szebb formát kap.

    8

    Süsd a kenyeret 40-45 percig, amíg aranybarna lesz és az alja kongó hangot ad, ha megkopogtatod.

    Ha a kenyér teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd teljesen kihűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald!

    A rácson hagyva a kenyér alja nem ázik el.