Falukolbász tejfölös mártásban tálalva körettel

Falukolbász tejfölös mártásban

A tejfölös mártásban készült kolbász a magyar konyha egyik klasszikus, otthonos fogása. Eredete vidéki családi receptekhez nyúlik vissza, ahol a füstölt kolbászt nemcsak sült formában, hanem mártásban, főzve is előszeretettel készítették. A tejföl, mustár és hagyma hármasa karakteres, mégis harmonikus alapot ad a füstölt kolbásznak. Technikai tipp: ha a tejfölt nem szeretnéd, hogy kicsapódjon, ne forrald túl – inkább alacsony hőmérsékleten főzd össze. A konyha megtelik a kolbász füstös illatával és a piruló hagyma édes aromájával. Ez a fogás tökéletes választás hétköznapi vacsorára vagy kiadós hétvégi ebédre, különösen hidegebb napokon, amikor valami igazán tartalmasra vágysz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Füstölt falusi kolbász
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
200 g Tejföl
1 ek. Mustár
1 ek. Liszt
30 g Vaj
0.5 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A kolbászt vágd kb. 10 cm-es darabokra, és irdald be mindkét oldalát ferdén. Egy serpenyőben forrósítsd fel a kolbászt kevés zsiradékon, majd pirítsd aranybarnára.

    Ne szúrd át a kolbászt – az irdalás elég, hogy átsüljön és a szaft benne maradjon.

    2

    A vöröshagymát aprítsd finomra, a fokhagymát zúzd össze. Egy közepes lábasban olvaszd meg a vajat, majd párold üvegesre a hagymát, add hozzá a fokhagymát is rövid ideig.

    A fokhagyma gyorsan megég – csak az utolsó 30 másodpercben add a hagymához!

    3

    Szórd meg a hagymás alapot a liszttel, keverd el gyorsan, és pirítsd 1 percig, majd vedd le a tűzről. Add hozzá a tejfölt és a mustárt, keverd simára, majd tedd vissza alacsony hőre.

    Ha túl sűrű, hígíthatod kevés vízzel vagy tejjel – állandóan keverve forrald össze.

    4

    Ízesítsd a mártást sóval, borssal, és helyezd bele a pirított kolbászokat. Fedd le, és főzd 10 percig alacsony hőfokon, hogy az ízek összeérjenek.

    A kolbászt csak a főzés végén tedd bele, különben a tejföl szétválhat, ha túl magas hőn melegíted.

    5

    Tálald a tejfölös kolbászt frissen főtt burgonyával, rizzsel vagy friss kenyérrel. Öntsd a kolbászra a mártást bőven, és díszítsd aprított petrezselyemmel, ha szeretnéd.

    A tálaláshoz melegített tányért használj, így az étel lassabban hűl ki.