Fideuà amb allioli tálalva tenger gyümölcseivel és alliolival

Fideuà amb allioli

A fideuà egy klasszikus spanyol étel, amely eredetileg a tengerparti területeken alakult ki. A tenger gyümölcseivel készült tésztaétel gazdag ízvilágával és különleges alliolival válik igazán egyedivé. A fideuà tésztája és a tenger gyümölcsei olyan harmonikus egyensúlyt alkotnak, amelyet az allioli fokoz még ínycsiklandóbbá.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Fideuà tészta (vékony spagetti-szerű tészta)
400 g Tenger gyümölcsei (garnéla, kagyló, tintahal)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 db Paradicsom
4 ek. Olívaolaj
100 ml Fehér bor
500 ml Halkészlet
1 tk. Pirospaprika
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ág Petrezselyem
1 db Tojás sárgája
1 gerezd Nyers fokhagyma az alliolihoz
1 ek. Citromlé
150 ml Olívaolaj az alliolihoz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A tenger gyümölcseinek előkészítése: a garnélát pucold meg, a kagylókat alaposan tisztítsd meg, a tintahalat vágd karikákra.

    A tenger gyümölcseinek előkészítése a legfontosabb lépés, hiszen friss alapanyagokkal még ínycsiklandóbb lesz a fogás.

    2

    A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágd. A paradicsomot hámozd meg, majd aprítsd fel kockákra.

    A hagyma és fokhagyma finomra vágása segít, hogy gyorsabban piruljanak, így az étel még ízesebb lesz.

    3

    Egy nagy serpenyőben melegítsd az olívaolajat. Add hozzá a vöröshagymát és fokhagymát, és pirítsd őket 3-4 percig, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagyma és fokhagyma pirítása segít a gazdag ízek kialakulásában, így ne siess vele!

    4

    Add hozzá a paradicsomot, pirospaprikát, sót és borsot. Pirítsd együtt 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A paradicsom karamellizálása segít abban, hogy a tészta alapja gazdagabb legyen, és a szósz sűrűbbé váljon.

    5

    Öntsd hozzá a fehér bort, és hagyd főni 3 percig. Ezután add hozzá a halkészletet, és forrald fel. Ha szükséges, ízesítsd még sóval és borssal.

    A fehér bor nemcsak az ízt fokozza, hanem segít, hogy a szósz gazdagabb legyen.

    6

    Tedd bele a tenger gyümölcseit, és hagyd őket 5-7 percig főzni, amíg a garnélák rózsaszínűek lesznek, a kagylók pedig kinyílnak.

    A tenger gyümölcseinek főzését ne hagyd túl sokáig, különben kemények lesznek!

    7

    Tedd bele a fideuà tésztát a serpenyőbe, és öntsd rá a halas alaplevet. Keverd össze, és hagyd főzni 8-10 percig, amíg a tészta megpuhul.

    A fideuà tésztát fokozatosan add hozzá a leveshez, hogy ne ragadjon össze. A tészta szívja fel a gazdag ízeket!

    8

    A kész ételt petrezselyemmel szórd meg, és tálald az alliolival.

    Az allioli különleges ízt ad, próbáld frissen készíteni, hogy igazi ízélményt nyújtson!

    9

    Az alliolihoz: a nyers fokhagymát, a tojás sárgáját, citromlevet és olívaolajat tedd egy turmixgépbe, és addig keverd, amíg krémes állagot nem kapsz.

    Az allioli textúráját könnyebbé teheted, ha lassan adagolod az olívaolajat.