Flan tejjel, karamellás szószban tálalva

Flan tejjel

A flan egy tradicionális spanyol desszert, amely egyszerű, mégis gazdag ízű. Az édesség tojásból, tejből és karamellből készül, és az egyik legnépszerűbb desszert a latin-amerikai és spanyol konyhákban. Az édes, selymes flan tökéletes egy különleges vacsora utáni édességnek, és bár egyszerű, elegáns és ínycsiklandó választás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Tojás
500 ml Tej
100 g Cukor
1 tk. Vaníliás cukor
50 g Karamelelt cukor
2 ek. Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A karamelhez a cukrot egy serpenyőben melegítsd közepes lángon, folyamatosan kevergetve, amíg felolvad és aranybarna színű nem lesz.

    A karamell lassú felolvasztása segít abban, hogy szép, egyenletes színt kapjunk, elkerülve, hogy a cukor megégjen.

    2

    Miután a cukor karamellizálódott, óvatosan öntsd hozzá a vizet, és keverd simára. Ezután öntsd a karamellet egy flan formába.

    Legyél óvatos, mivel a karamell forró és könnyen fröccsenhet, ami égési sérülést okozhat.

    3

    A tojásokat egy tálban verd fel a vaníliás cukorral és a sima cukorral.

    A tojásokat ne verd túl, mert a túlságosan habos tojásos keverék rontja a flan textúráját.

    4

    A felvert tojásokhoz add hozzá a tejet, majd alaposan keverd össze.

    A tej lehet meleg, de ne forró, hogy ne főzze meg a tojásokat a keverés közben.

    5

    A tojásos-tejes keveréket szűrd át egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a habot és egyéb szennyeződéseket, majd öntsd a karamellezett formába.

    A szűrés segít abban, hogy a flan sima és finom textúrájú legyen.

    6

    A formát egy vízgőzbe helyezve gőzöld 45-50 percig, amíg a flan megdermed.

    A vízgőz segít megőrizni a flan selymes textúráját, és megakadályozza, hogy a hő túl gyorsan hatoljon át rajta.

    7

    Miután elkészült, hagyd szobahőmérsékleten hűlni, majd tedd a hűtőbe 2-3 órára, hogy teljesen lehűljön és megdermedjen.

    A flan akkor a legfinomabb, ha jól lehűlt, mert így könnyen kifordítható a formából.

    8

    A flan tálalás előtt óvatosan fedd fel, és egy kést használva válaszd el a széleit a formától. Ezután fordítsd meg, és tálald egy szép tányéron.

    Ha a flan nem jön ki könnyen, önts egy kis meleg vizet a formára, hogy segítse a kilazulást.