Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos nem lesz.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A 30-35°C az ideális.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket és az olívaolaj felét. Keverd össze fakanállal, majd gyúrd 8-10 percig, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltad. Vagy egy meleg radiátor közelében.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy kb. 2 cm vastagságú téglalappá, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a focaccia leragadjon a tepsire.
Ujjaiddal nyomkodj kis mélyedéseket a tészta felszínébe, majd locsold meg a maradék olívaolajjal.
A mélyedésekbe kerül az olívaolaj és a fűszerek, ami ízletesebbé teszi a focacciát.
Szórd meg friss rozmaringgal és durva tengeri sóval, majd hagyd pihenni 20 percig.
Használhatsz más fűszereket is, például oregánót, kakukkfüvet vagy fokhagymát.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd süsd a focacciát 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a focacciát, és ha aranybarna, vedd ki a sütőből.
Hagyd kihűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald frissen vagy olívaolajba mártogatva!
A rácson hagyva a focaccia alja nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.