Frissen sült olasz focaccia rozmaringgal

Focaccia - Olasz laposkenyér

A focaccia az egyik legrégebbi olasz kenyérfajta, amely az ókori római időkig nyúlik vissza. Liguria tartományban vált különösen népszerűvé, ahol olívaolajjal és friss fűszerekkel gazdagítják. A puha belső és ropogós héj tökéletes kombinációja miatt az egyik legkedveltebb olasz kenyér. Könnyen elkészíthető otthon is, és kiválóan illik levesek, saláták mellé vagy akár önmagában, olívaolajba mártogatva is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
325 ml Víz
7 g Száraz élesztő
5 g Cukor
10 g
50 ml Olívaolaj
5 g Friss rozmaring
5 g Durva tengeri só

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet, cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A 30-35°C az ideális.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket és az olívaolaj felét. Keverd össze fakanállal, majd gyúrd 8-10 percig, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltad. Vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy kb. 2 cm vastagságú téglalappá, majd helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a focaccia leragadjon a tepsire.

    5

    Ujjaiddal nyomkodj kis mélyedéseket a tészta felszínébe, majd locsold meg a maradék olívaolajjal.

    A mélyedésekbe kerül az olívaolaj és a fűszerek, ami ízletesebbé teszi a focacciát.

    6

    Szórd meg friss rozmaringgal és durva tengeri sóval, majd hagyd pihenni 20 percig.

    Használhatsz más fűszereket is, például oregánót, kakukkfüvet vagy fokhagymát.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd süsd a focacciát 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a focacciát, és ha aranybarna, vedd ki a sütőből.

    8

    Hagyd kihűlni egy rácson, majd szeleteld és tálald frissen vagy olívaolajba mártogatva!

    A rácson hagyva a focaccia alja nem ázik el.