Az aszalt fügét aprítsd fel kis darabokra, majd áztasd langyos vízbe 10 percre, hogy megpuhuljon. Ezután csepegtesd le.
Az áztatás segít, hogy a füge puhább legyen és jobban eloszoljon a tésztában.
Egy nagy tálban keverd össze a búzalisztet, szárított élesztőt, cukrot és sót. Ez lesz a tészta alapja.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, ez segíti az élesztő munkáját.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és olívaolajat, majd keverd össze. Gyúrd, amíg egyenletes, sima tésztát kapsz.
A joghurt tegye a tésztát puhábbá és rugalmasabbá. Használj zsíros joghurtot a legjobb eredményért.
Gyúrd a tésztát 10 percig. Ha túl ragacsos, szórj hozzá kevés lisztet, de vigyázz, ne szárítsd ki.
A hosszú gyúrás fontos, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, és a tészta rugalmas legyen.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez használhatsz nedves konyharuhát vagy folpackot, hogy a tészta ne száradjon ki.
Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre. Formázz gombócokat, majd nyújtsd ovális formájúra őket.
A gombócokat lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjanak.
A kinyújtott naan egyik felére szórd rá az apróra vágott, beáztatott fügét. Hajtsd rá a másik felét, és óvatosan nyomd le. Enyhén nyújtsd meg újra.
A fügét egyenletesen oszlasd el a tésztán, hogy mindenhol jusson belőle.
Forrósíts fel egy serpenyőt. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg szép barna foltok jelennek meg rajtuk, és kissé megemelkednek.
A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd oda a naanokat. Ha szükséges, vedd lejjebb a hőfokot.
A frissen sült naanokat még melegen kend meg olvasztott vajjal. Ez még finomabbá és illatosabbá teszi.
A vaj helyett használhatsz ghít (tisztított vajat) is, ami még intenzívebb ízt ad.
Tálald melegen – tökéletes egy édes reggelihez vagy különleges desszertként, akár magában, akár mézzel megcsorgatva.
A naan mellé kínálhatsz joghurtot vagy tejszínt is a még gazdagabb ízélményért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.