FĂŒstölt BBQ kolbĂĄsz chipotle szĂłsszal tĂĄlalva

FĂŒstölt BBQ KolbĂĄsz Chipotle SzĂłsszal

A fĂŒstölt BBQ kolbĂĄsz chipotle szĂłsszal egy Ă­zrobbanĂĄs, amely a hagyomĂĄnyos fĂŒstölt kolbĂĄszt ötvözi a mexikĂłi chipotle paprika fĂŒstös-csĂ­pƑs aromĂĄjĂĄval. A lassĂș fĂŒstölĂ©s Ă©s a fƱszeres mĂĄz egyedĂŒlĂĄllĂł kombinĂĄciĂłt alkot, amelyet minden BBQ rajongĂłnak Ă©rdemes kiprĂłbĂĄlnia. A kolbĂĄsz fĂŒstölĂ©se hosszĂș mĂșltra tekint vissza, Ă©s az amerikai barbecue vilĂĄgĂĄban kĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a texasi Ă©s dĂ©li rĂ©giĂłkban. A chipotle paprika, amely szĂĄrĂ­tott Ă©s fĂŒstölt jalapeno, kĂŒlönleges mĂ©lysĂ©get Ă©s pikĂĄnssĂĄgot ad az Ă©telnek. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs BBQ partikra, csalĂĄdi grillezĂ©sre vagy egy kĂŒlönleges vacsorĂĄra. Ha igazĂĄn autentikus BBQ Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, tĂĄlald friss bagettben szendvicskĂ©nt, grillezett zöldsĂ©gekkel vagy sĂŒlt burgonyĂĄval!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 Ăłra 15 perc
850 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1000 g Friss sertĂ©skolbĂĄsz (nyers, fƱszeres)
⭕ 2 tk. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 1 tk. Fekete bors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 tk. Chipotle paprika (Ƒrölt vagy szĂłsz)
⭕ 200 ml BBQ szósz
⭕ 1 ek. MĂ©z
⭕ 2 ek. Vaj
⭕ 2 ek. Almaecet
⭕ 500 g FĂŒstölƑfa (hickory vagy tölgy)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss kolbĂĄszt szurkĂĄld meg egy fogpiszkĂĄlĂłval vagy villaheggyel, hogy a fĂŒst Ă©s a fƱszerek jobban ĂĄtjĂĄrjĂĄk a hĂșst.

    Ügyelj rĂĄ, hogy ne szĂșrd ĂĄt teljesen a kolbĂĄszt, csak a felszĂ­nĂ©t sĂ©rtsd meg, kĂŒlönben a szaft kifolyhat.

    2

    MelegĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt 110-120°C-ra, Ă©s kĂ©szĂ­ts elƑ fĂŒstölƑfĂĄt a kĂ­vĂĄnt aroma elĂ©rĂ©sĂ©hez.

    A hƑmĂ©rsĂ©klet pontos tartĂĄsa kulcsfontossĂĄgĂș a kolbĂĄsz egyenletes fĂŒstölĂ©sĂ©hez. HasznĂĄlj digitĂĄlis hƑmĂ©rƑt a pontos mĂ©rĂ©shez.

    3

    Helyezd a kolbĂĄszokat a fĂŒstölƑrĂĄcsra, Ă©s fĂŒstöld Ƒket 2-3 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©ri a 75°C-ot.

    Ne zsĂșfold tĂșl a rĂĄcsot, hagyd, hogy a fĂŒst szabadon ĂĄramoljon a kolbĂĄszok körĂŒl. A belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet hĂșshƑmĂ©rƑvel ellenƑrizd.

    4

    Egy kis lĂĄbasban olvaszd meg a vajat, majd add hozzĂĄ a BBQ szĂłszt, a chipotle paprikĂĄt, a mĂ©zet Ă©s az almaecetet, majd közepes lĂĄngon fƑzd 5 percig, hogy a szĂłsz besƱrƱsödjön.

    Folyamatosan kevergesd a szĂłszt, hogy ne Ă©gjen le. Ha tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet vagy almaecetet.

    5

    Amikor a kolbĂĄszok elĂ©rik a 70°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet, kend meg Ƒket a chipotle szĂłsszal, majd fĂŒstöld tovĂĄbbi 20 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A mĂĄzolĂĄshoz hasznĂĄlj ecsetet, Ă©s ĂŒgyelj rĂĄ, hogy a kolbĂĄsz minden oldalĂĄt egyenletesen befedd. A 70°C-os belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet ideĂĄlis a mĂĄz felvitelĂ©hez, mert a kolbĂĄsz ekkor mĂĄr majdnem kĂ©sz.

    6

    Vedd ki a kolbĂĄszokat a fĂŒstölƑbƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 5 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s alufĂłliĂĄba csomagolva segĂ­t megƑrizni a kolbĂĄszok hƑmĂ©rsĂ©kletĂ©t Ă©s nedvessĂ©gtartalmĂĄt.

    7

    Szeleteld fel a kolbĂĄszt, Ă©s tĂĄlald friss bagettben szendvicskĂ©nt, grillezett zöldsĂ©gekkel vagy sĂŒlt burgonyĂĄval.

    A kolbĂĄszt ferdĂ©n szeletelve lĂĄtvĂĄnyosabb Ă©s könnyebb megenni. TĂĄlalĂĄskor kĂ­nĂĄlj mellĂ© kĂŒlönbözƑ szĂłszokat Ă©s feltĂ©teket.