A lazacfilét hideg vízzel alaposan megmossuk, majd papírtörlővel szárazra töröljük. A bőrös oldalát nem kell beirdalni, hogy egyben maradjon a füstölés során.
A szárazra törlés segít, hogy a fűszerek jobban megtapadjanak a lazacon.
Egy kis tálban összekeverjük a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát és barna cukrot. Ezzel a keverékkel egyenletesen bedörzsöljük a lazac húsos oldalát.
A fűszereket alaposan keverd össze, hogy egyenletes ízt kapj. Ne sajnáld a fűszereket, a lazac szereti a markáns ízeket.
Egy másik tálban összekeverjük a mézet, dijoni mustárt, citromlevet és olívaolajat, majd vékony rétegben rákenjük a fűszerezett lazacra.
A mézes-mustáros máz nem csak ízt ad, hanem segít a lazacnak szép színt kapni a füstölés során.
A lazacot legalább 1 órán át hűtőben pihentetjük, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
Ha van időd, hagyd a lazacot akár 2-3 órát is pácolódni a hűtőben, annál finomabb lesz.
A füstölőt 90-100°C-ra előmelegítjük. A faszenet vagy fát egyenletesen elosztjuk a füstölőben, hogy egyenletes füstöt biztosítsunk.
A lazac füstöléséhez alacsony hőmérséklet ideális, így nem szárad ki a hal. A hőmérsékletet pontosan tartsd.
A lazacfilét bőrös oldalával lefelé a füstölőrácsra helyezzük, és lassan füstöljük 2-3 órán keresztül, amíg a hal belső hőmérséklete eléri a 63°C-ot, és a húsa könnyen széthúzható.
A füstölési idő a lazac vastagságától függ. A belső hőmérsékletet húshőmérővel ellenőrizd.
A füstölés utolsó 30 percében a lazacot újra megkenjük a mézes-mustáros mázzal, hogy karamellizált és gazdag ízű bevonatot kapjon.
A máz ismételt felkenése biztosítja a szép, fényes és ízletes bevonatot.
A kész lazacot óvatosan levesszük a füstölőről, és 5-10 percig pihentetjük, hogy a szaftok megfelelően eloszoljanak a húsban.
A pihentetés alatt a lazac könnyebben szeletelhető lesz.
Frissen tálaljuk citromszeletekkel, friss salátával vagy grillezett zöldségekkel. Kiváló választás pirított kenyérrel vagy párolt rizzsel is.
A füstölt lazac sokoldalúan felhasználható, kísérletezz bátran a köretekkel és feltétekkel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.