A sertésoldalast mosd meg, töröld szárazra, és távolítsd el a felesleges hártyát a csontok oldaláról egy késsel vagy papírtörlő segítségével.
A hártya eltávolítása azért fontos, mert megakadályozza a fűszerek bejutását a húsba, és rágós állagúvá teszi az oldalast.
Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd dörzsöld be vele a húst alaposan.
A fűszereket alaposan dörzsöld be az oldalasba, hogy mindenhol egyenletesen ízesített legyen.
Locsold meg olívaolajjal, és hagyd pihenni legalább 30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.
Az olívaolaj segít a fűszerek megtapadásában és a hús nedvességének megőrzésében.
Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.
Az oldalas füstöléséhez jól illik a cseresznye vagy a juhar füstölőfa.
Helyezd az oldalast a füstölőrácsra, és füstöld 4-5 órán keresztül, amíg a hús omlós lesz, és a belső hőmérséklete eléri a 85°C-ot.
Az oldalas akkor van kész, ha a hús könnyen leválik a csontokról. Használj húshőmérőt a pontos méréshez.
Egy kis lábasban olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a mézet, a BBQ szószt, az almaecetet és az aprított pekándiót. Keverd össze, és közepes lángon főzd 5 percig, hogy a máz sűrűsödjön.
A pekándiót pirítsd meg előtte, hogy intenzívebb legyen az íze.
Amikor az oldalas eléri a 80°C-os belső hőmérsékletet, kend meg a pekándiós mázzal, majd füstöld további 30 percig, hogy a máz karamellizálódjon.
Vigyázz, hogy a máz ne égjen meg! Ha túl gyorsan karamellizálódik, csökkentsd a füstölő hőmérsékletét.
Vedd ki az oldalast a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés segít a szaftok megőrzésében.
Szeleteld fel a csontok mentén, és tálald grillezett zöldségekkel vagy friss coleslaw salátával.
Tálalás előtt szórd meg a tetejét extra aprított pekándióval.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.