FĂŒstölt oldalas burgonyapĂŒrĂ©vel tĂĄlalva

FĂŒstölt oldalas burgonyapĂŒrĂ©vel

A fĂŒstölt oldalas burgonyapĂŒrĂ©vel a magyar konyha egyik klasszikus fogĂĄsa, amelyet gyakran kĂ©szĂ­tenek csalĂĄdi összejöveteleken Ă©s ĂŒnnepi alkalmakkor. Az oldalas fĂŒstös Ă­zvilĂĄga Ă©s a burgonyapĂŒrĂ© krĂ©mes textĂșrĂĄja tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­tik egymĂĄst, Ă­gy egy laktatĂł, Ă­zletes Ă©telt kapunk. Ahogy a fĂŒstölt oldalas lassan fƑ a hagymĂĄval Ă©s fƱszerekkel, a konyhĂĄt betölti a karakteres fĂŒstös aroma, amely sokakban gyermekkori emlĂ©keket idĂ©z fel. A fƑtt hĂșs ropogĂłsra pirĂ­tĂĄsa egy extra rĂ©teg Ă­zt Ă©s textĂșrĂĄt ad az Ă©telnek. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy kiadĂłs ebĂ©dhez vagy vacsorĂĄhoz, kĂŒlönösen hideg napokon, amikor a tartalmas, meleg fogĂĄsokra van szĂŒksĂ©g. A burgonyapĂŒrĂ© selymessĂ©ge Ă©s az oldalas szaftos ĂĄllaga garantĂĄltan mindenkit lenyƱgöz az asztalnĂĄl.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 Ăłra 20 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 1 kg FĂŒstölt oldalas
⭕ 2 db Vöröshagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 1 tk. Fekete bors
⭕ 1 kg Burgonya
⭕ 200 ml Tej
⭕ 50 g Vaj
⭕ 2 tk. Só
⭕ 1 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A fĂŒstölt oldalast darabold fel tetszƑleges mĂ©retƱ szeletekre. Egy nagy lĂĄbasba helyezd a hĂșst, Ă©s önts rĂĄ annyi vizet, hogy ellepje.

    A kisebb darabokra vágott oldalas gyorsabban megfƑ.

    2

    Add hozzĂĄ a megpucolt, fĂ©lbevĂĄgott vöröshagymĂĄt, a fokhagymagerezdeket, a babĂ©rlevelet Ă©s a fekete borsot. Forrald fel, majd alacsony lĂĄngon fƑzd 1,5-2 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g a hĂșs megpuhul.

    A lassĂș fƑzĂ©s biztosĂ­tja, hogy az oldalas omlĂłs Ă©s puha legyen. IdƑnkĂ©nt ellenƑrizd a vĂ­zszintet, Ă©s pĂłtold, ha szĂŒksĂ©ges.

    3

    Közben kĂ©szĂ­tsd el a burgonyapĂŒrĂ©t: hĂĄmozd meg a burgonyĂĄt, vĂĄgd kisebb darabokra, Ă©s fƑzd sĂłs vĂ­zben puhĂĄra kb. 20 perc alatt.

    A burgonyĂĄt egyenletes mĂ©retƱ darabokra vĂĄgd, hogy egyszerre fƑjenek meg. A sĂłs vĂ­z segĂ­t kiemelni a burgonya Ă­zĂ©t.

    4

    A megfƑtt burgonyĂĄt szƱrd le, majd törd össze krumplinyomĂłval. Add hozzĂĄ a vajat Ă©s a meleg tejet, majd keverd simĂĄra, hogy krĂ©mes ĂĄllagĂș legyen. SĂłzd, borsozd Ă­zlĂ©s szerint.

    A krumplinyomĂłval simĂĄbb pĂŒrĂ©t kĂ©szĂ­thetsz, mint egy villĂĄval. A meleg tej Ă©s vaj könnyebben elegyedik a burgonyĂĄval, Ă©s krĂ©mesebb ĂĄllagot eredmĂ©nyez.

    5

    Amikor a fĂŒstölt oldalas megpuhult, vedd ki a fƑzƑlĂ©bƑl, Ă©s egy serpenyƑben pirĂ­tsd meg mindkĂ©t oldalĂĄt, amĂ­g aranybarna kĂ©rget nem kap.

    A pirĂ­tĂĄs elƑtt töröld szĂĄrazra az oldalast, hogy szĂ©p kĂ©rget kapjon. Magas hƑfokon pirĂ­tsd, hogy gyorsan megbarnuljon, Ă©s ne szĂĄradjon ki.

    6

    TĂĄlald a ropogĂłs fĂŒstölt oldalast a krĂ©mes burgonyapĂŒrĂ©vel, Ă©s Ă­zlĂ©s szerint kĂ­nĂĄlj mellĂ© savanyĂșsĂĄgot vagy friss zöldsĂ©geket.

    A savanyĂșsĂĄg remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti a fĂŒstölt hĂșs Ă­zĂ©t. KĂ­nĂĄlhatsz mellĂ© kĂĄposztasalĂĄtĂĄt, csemegeuborkĂĄt vagy savanyĂș kĂĄposztĂĄt.