Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy piteformát: kend ki vékonyan vajjal vagy béleld ki sütőpapírral. Tipp: az előmelegítés biztosítja az egyenletes sütést.
Ha nincs piteformád, használhatsz egy kisebb tortaformát is.
A leveles tésztát nyújtsd ki, majd helyezd a formába úgy, hogy a szélei is fedettek legyenek. Villával szurkáld meg az alját, így elkerülheted a púposodást sütés közben.
A tésztát érdemes sütés előtt legalább 15 percre a hűtőbe tenni, hogy ne zsugorodjon össze a sütőben.
A vöröshagymát hámozd meg és szeleteld vékonyra. Egy serpenyőben olívaolajon dinszteld üvegesre – kb. 5 perc alatt. Tipp: ne pirítsd barnára, csak épp puhítsd meg.
A hagymát egy kevés cukorral is megszórhatod a dinsztelés során, hogy karamellizálódjon és még édesebb legyen.
A főtt sonkát vágd apró kockákra vagy csíkokra. Tipp: ha van rá lehetőséged, használj jó minőségű házi sonkát.
Ha nincs főtt sonkád, használhatsz bacon-t vagy más füstölt húst is.
A füstölt sajtot reszeld le. Ha nagyon zsíros a sajt, előbb hűtsd be egy kicsit, így könnyebb lesz lereszelni.
Ha nincs füstölt sajtod, használhatsz más, karakteres ízű sajtot is, például cheddar-t vagy gouda-t.
Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, a tejszínt, sót és borsot. Habverővel keverd egyneműre. Tipp: Ne sózd túl, a füstölt sajt és a sonka már önmagukban is sósak.
A tejszín helyett használhatsz tejfölt vagy joghurtot is, de ebben az esetben a quiche kevésbé lesz krémes.
A tésztával bélelt formába először szórd bele a dinsztelt hagymát, majd oszlasd el rajta a sonkát és a reszelt sajtot egyenletesen.
A hozzávalókat rétegezheted is, a lényeg, hogy egyenletesen oszlasd el őket.
Öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket. Finoman ütögesd meg a formát az asztalhoz, hogy a folyadék mindenhol eloszoljon.
Ügyelj, hogy a töltelék teljesen ellepje a többi hozzávalót.
Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd 35–40 percig, amíg a teteje szépen megpirul, és a közepe megszilárdul. Ellenőrizheted tűpróbával is.
Ha a teteje túl gyorsan pirulna, takard le alufóliával.
Hagyd pihenni 10 percig szeletelés előtt. Így jobban összeáll, és szépen vágható lesz. Langyosan vagy hidegen is finom.
Ha teljesen kihűlt, hűtőben tárolhatod, de fogyasztás előtt érdemes szobahőmérsékletűre melegíteni, hogy az ízek jobban érvényesüljenek.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.