Füstölt sajtos és sonkás quiche szeletelve rusztikus tálalásban

Füstölt sajtos és sonkás quiche

A quiche eredete Franciaországba, a lotaringiai régióba vezethető vissza, ahol évszázadok óta készítenek különböző töltött sós pitéket. A füstölt sajtos és sonkás változat a klasszikus Quiche Lorraine modern, magyarosított változata. A sonka sós, karakteres íze és a füstölt sajt intenzív aromája kiváló párost alkotnak. Ahogy a sajt olvad, és a tészta aranybarnára sül, a konyhát mennyei illatok lengik be. A titka a megfelelő arányok betartása és a jó minőségű alapanyagok – különösen a füstölt sajt kiválasztása. Ez a fogás ideális egy tartalmas ebédhez, vendégváróként vagy akár hidegen, másnapra is kiváló. Ha egy kevés szerecsendiót is adsz a tojásos keverékhez, még fűszeresebb, komplexebb ízvilágot érhetsz el.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Leveles tészta
200 g Füstölt sajt
150 g Főtt sonka
4 db Tojás
200 ml Tejszín
1 db Vöröshagyma
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy piteformát: kend ki vékonyan vajjal vagy béleld ki sütőpapírral. Tipp: az előmelegítés biztosítja az egyenletes sütést.

    Ha nincs piteformád, használhatsz egy kisebb tortaformát is.

    2

    A leveles tésztát nyújtsd ki, majd helyezd a formába úgy, hogy a szélei is fedettek legyenek. Villával szurkáld meg az alját, így elkerülheted a púposodást sütés közben.

    A tésztát érdemes sütés előtt legalább 15 percre a hűtőbe tenni, hogy ne zsugorodjon össze a sütőben.

    3

    A vöröshagymát hámozd meg és szeleteld vékonyra. Egy serpenyőben olívaolajon dinszteld üvegesre – kb. 5 perc alatt. Tipp: ne pirítsd barnára, csak épp puhítsd meg.

    A hagymát egy kevés cukorral is megszórhatod a dinsztelés során, hogy karamellizálódjon és még édesebb legyen.

    4

    A főtt sonkát vágd apró kockákra vagy csíkokra. Tipp: ha van rá lehetőséged, használj jó minőségű házi sonkát.

    Ha nincs főtt sonkád, használhatsz bacon-t vagy más füstölt húst is.

    5

    A füstölt sajtot reszeld le. Ha nagyon zsíros a sajt, előbb hűtsd be egy kicsit, így könnyebb lesz lereszelni.

    Ha nincs füstölt sajtod, használhatsz más, karakteres ízű sajtot is, például cheddar-t vagy gouda-t.

    6

    Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, a tejszínt, sót és borsot. Habverővel keverd egyneműre. Tipp: Ne sózd túl, a füstölt sajt és a sonka már önmagukban is sósak.

    A tejszín helyett használhatsz tejfölt vagy joghurtot is, de ebben az esetben a quiche kevésbé lesz krémes.

    7

    A tésztával bélelt formába először szórd bele a dinsztelt hagymát, majd oszlasd el rajta a sonkát és a reszelt sajtot egyenletesen.

    A hozzávalókat rétegezheted is, a lényeg, hogy egyenletesen oszlasd el őket.

    8

    Öntsd rá a tojásos-tejszínes keveréket. Finoman ütögesd meg a formát az asztalhoz, hogy a folyadék mindenhol eloszoljon.

    Ügyelj, hogy a töltelék teljesen ellepje a többi hozzávalót.

    9

    Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd 35–40 percig, amíg a teteje szépen megpirul, és a közepe megszilárdul. Ellenőrizheted tűpróbával is.

    Ha a teteje túl gyorsan pirulna, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd pihenni 10 percig szeletelés előtt. Így jobban összeáll, és szépen vágható lesz. Langyosan vagy hidegen is finom.

    Ha teljesen kihűlt, hűtőben tárolhatod, de fogyasztás előtt érdemes szobahőmérsékletűre melegíteni, hogy az ízek jobban érvényesüljenek.