Fűszeres karácsonyi cider bögrében

Fűszeres karácsonyi cider

A fűszeres karácsonyi cider az ünnepi hangulat tökéletes kiegészítője, amely melegséget és gazdag ízvilágot hoz a hideg téli estékre. A fahéj, a szegfűszeg, a vanília és a gyömbér együttesen egy különleges italban ötvöződik, amely nemcsak finom, de az otthon melegét is idézi. Ez az ital tökéletes választás családi és baráti összejövetelekre. Tipp: Ha még gazdagabb ízvilágot szeretnél, adj hozzá egy csipetnyi ánizst vagy frissen reszelt gyömbért.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1000 ml Alma cider
2 db Fahéjrúd
6 db Szegfűszeg
1 db Narancs
10 g Friss gyömbér
3 ek. Méz
1 csipet Szerecsendió
1 db Vaníliarúd

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vaníliarudat hosszában vágd fel, és kapard ki a belsejét, hogy intenzív ízt adjon az italnak.

    A vaníliarúd kikapart belsejét (a magokat) tedd a ciderbe, a rudat is belefőzheted, így még intenzívebb lesz az íze. Ha nincs vaníliarúd, használhatsz vanília kivonatot is, de azt csak a főzés végén add hozzá.

    2

    A narancsot alaposan mosd meg, majd szeleteld vékony karikákra.

    A narancsot érdemes bio narancsot használni, vagy nagyon alaposan megmosni, mivel a héja is belekerül az italba. A vékony szeletek jobban kiengedik az ízüket.

    3

    A gyömbért hámozd meg, majd vékony szeletekre vágd.

    A gyömbért egy kanállal is meghámozhatod, így kevesebb megy veszendbe. Minél vékonyabbak a szeletek, annál intenzívebb lesz a gyömbér íze.

    4

    Öntsd az alma cidert egy közepes méretű lábosba, és tedd közepes lángra melegedni.

    Válassz jó minőségű, természetes alma cidert a legjobb ízélmény érdekében. Ha nincs cider, használhatsz almalevet is, de akkor érdemes egy kevés citromlevet is hozzáadni a savasság érdekében.

    5

    Add hozzá a fahéjrudakat, a szegfűszeget, a narancsszeleteket, a gyömbért, a vaníliarudat és a szerecsendiót.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha szereted az intenzívebb ízeket, tegyél több gyömbért vagy szegfűszeget.

    6

    Lassan melegítsd fel az italt, de ügyelj rá, hogy ne forrald fel, hogy a fűszerek ízei jól összeérjenek. Ez körülbelül 15 percet vesz igénybe.

    A forralás elkerülése azért fontos, mert a cider íze megváltozhat, és a fűszerek aromái is elillanhatnak. Alacsony lángon, lassan melegítve az ízek jobban összeérnek.

    7

    Adagold hozzá a mézet, és keverd addig, amíg teljesen feloldódik az italban.

    A méz mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. Használhatsz más édesítőszert is, például juharszirupot vagy agavé szirupot.

    8

    Szűrd le a kész cidert, hogy eltávolítsd a fűszereket és a narancshéjat.

    Használj finom szövésű szűrőt vagy gézlapot a szűréshez, hogy a legapróbb részecskék is eltávolításra kerüljenek.

    9

    Melegen tálald hőálló bögrékben, és díszítsd egy szelet naranccsal vagy egy fahéjrúddal.

    A poharakat előmelegítheted, hogy tovább tartsd az ital melegen. Kínálhatsz mellé kekszet vagy más aprósüteményt is.